Ielūkoties Gunitas ikdienā var raidījuma "Īstās latvju saimnieces" jaunās sezonas pirmajā sērijā. Aktīvā un nenogurdināmā kurzemniece pati izvēlējās būt pirmā, kura savā sētā uzņems pārējās sešas saimnieces. Viņām par godu "Alejās" dzied Rucavas etnogrāfiskais ansamblis, muzicē Rucavas lauku kapela, bet Gunita galdā ceļ pašas ceptu maizi ar tradicionālo Rucavas balto sviestu, uz oglēm ceptu siļķi un maizes zupu jeb, kā saka Dienvidkurzemē, biguzi.
Rucavas baltais sviests
Nepieciešams:
- 500 ml krējuma,
- 200 ml rūgušpiena vai kefīra,
- sāls.
Pagatavošana:
Bļodā liek pāris lielās ēdamkarotes krējuma un kuļ. Kolīdz sāk atdalīties sūkalas, bļodu nekavējoties liek karsta ūdens peldē, turpina maisīt, līdz masa atkaļ kļūst viendabīga, vijīga un spīdīga. Bļodu liek aukstā ūdens vai ledus peldē, masai pievieno vēl pāris karošu krējuma un turpina kult, neļaujot atdalīties sūkalām. Ja tās tomēr parādās, masu atkal liek karsta ūdens peldē un turpina kult, kamēr masa atkal kļūst viendabīga. Tad, turpinot kulšanu, bļodu no jauna liek aukstajā peldē un pievieno nākamo porciju krējuma. Un tā tik ilgi, kamēr viss krējums ir sakults. Beigās pamazām, pa vienai karotei, pievieno rūgušpienu, maisa, pieber sāli un atkal rūpīgi samaisa. Liek ledusskapī. Pasniedz sastingušu kopā ar pašceptu maizi.