Piecas garšas

Maizes ierauga daudzveidīga izmantošana

Piecas garšas

Produktu mazgāšana - mīti un patiesība

Zero waste jeb bezatkritumu gatavošana

Pavārs: Bezatkritumu kulinārijā var izmantot dārzeņu mizas un zivs zvīņas

"Zero Waste" jeb bezatkritumu kustība sniedz dažadas iespējas kā ēdiena gatavošanā izmantot visu produktu, no mizām vārot buljonu vai fermentējot pupiņu pākstis, Latvijas Radio 5 raidījumā "Piecas garšas" atklāja pavārs Ritvars Toms Logins. 

Patērētāju sabiedrībā pārtiku ikdienā met ārā ļoti daudz un produktus izmanto nepilnīgi, taču mūsu senči, dzīvojot viensētās, centās izmantot pārtikas produktus pēc iespējas pilnīgāk. 

"Šobrīd mēs varam aiziet uz lielveikalu un no plastmasā iepakotu produktu gūzmas izvēlēties iecienītāko, brīžiem paņemot pārāk daudz, kas mājās ledusskapī sabojājas," sacīja Logins.

Buljons "zip lock" maisiņā

Viens no praktiskākajiem veidiem kā pagatavot "zero waste" atkritumus ir buljona vārīšana no dažāda veida pārpalikumiem. Pavārs ieteica saldētavā uzglabāt "zip lock" maisiņu vai konteineru, kurā uzkrāt pārpalikumus, piemēram, burkānu vai brokoļu mizas, izceptās vistas kaulus. Kad maisiņš sakrāts pilns, tā saturu var likt katlā un vārīt garšīgu buljonu. 

Nākamais veids, kā iekļauties "zero waste" kustībā, ir fermentēšana un marinēšana. Ir daudzi produkti, kuru mizas, kacenus vai atgriezumus var izmantot tieši fermentēšanā, marinēšanā un sālīšanā, radot pilnīgi citu produktu. 

Viens no veidiem, kā padarīt garšīgas pupiņu pākstis ir fermentēšana jeb raudzēšana ar sāli - piemēram, 100 gramiem pākšu pievieno 3 gramus sāls. Sterilizētā bruciņā samaisa šos produktus, var nedaudz pievienot arī ūdeni, lai maisījums būtu mitrāks. Pākstis atstāj fermentēties uz trīs dienām, pēc tam tās var sablendēt un izmantot kā garšvielu zupām vai mērcēm.

"Trash cooking" jeb atkritumu gatavošana

"Trash cooking" jeb "atkritumu gatavošana" sniedz jaunas garšu sajūtas, kuru pamatā ir buljona gatavošana no dārzeņu mizām un cita veida pārpalikumiem. 

Vēl viens veids "no deguna līdz astei" gatavošanai ir dažādu gaļas atgriezumu izmantošana - ja ir kauliņi, no tiem vāra buljonu, arī no dažādiem gaļas atgriezumiem var vārīt buljonu, sautēt vai apcept. 

Zivju ēdienos ierasts izmanto zivs fileju, dažreiz arī ādu, bet var grilēt arī zivs galvu. Piemēram, no foreles galvas var izmantot vaidziņus, kas ir ļoti sulīgi un garšīgi. Kāds dāņu šefpavārs pat izdomāja veidu kā pagatavot zivju zvīņas. Viņš tās īpaši novārīja, kaltēja un rehidrēja sviestā, padarot zvīņas par patīkamu un kraukšķīgu piedevu ēdienam.

 

Piecas garšas

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt