Aromāts un izteiksmīga garša
Meža mellenņu trumpis ir to aromāts, kurš izpaužas svaigā veidā. Ja vāra ievārījumus vai sīrupus, tiem izdosies skaista krāsa, bet garša nebūs tik izteiksmīga.
Gatavojot desertus ar mellenēm, piemēram, dažādus krēmus vai saldējumu, der pievienot nedaudz citrona sulas vai etiķi ar cukuru. Šī kombinācija melleņu garšu padarīs izteiksmīgāku.
Melleņu bārbekjū mērce
No mellenēm var pagatavot bārbejkū mērci, ar kuru glazēt gaļu. To pagatavot iespējams pavisam vienkārši – ieliek katliņā mellenes, nedaudz cukuru, pievieno ūdeni, sāli, sojas vai vorčersteras mērci, mazliet medu. Asumam var pievienot čili, skābumam – etiķi vai aso papriku. Garšas ziņā tas ir ļoti labs pamats, uz kā veidot izteiksmīgi skābeni saldi asu barbekjū mērci.
Zivs melleņu marinādē
Mellenes var izmantot arī laša, foreles vai jebkuras citas zivs marinēšanai. Vispirms sajauc divas daļas sāls, vienu daļu cukura, pievieno piparus vai garšaugus. Šajā sālījumā zivi atstāj uz pusstundu, pēc tam to noskalo. Tad sablendē vai saspaida mellenes un violetajā masē iemarinē iepriekš iesālīto zivi. Pēc tam to sagriež šķēlēs un pasniedz ēšanai.