Marokāņu kuskuss ar aitas gaļu

Marokā kuskuss ir tipisks piektdienai, kas tur skaitās brīvdiena. Visa ģimene sanāk kopā, lai to pagatavotu – katram ir savs uzdevums. Iespējams, šī tradīcija iedvesmos arī tevi kādu piektdienas vakaru doties kulinārā ceļojumā kopā ar visu ģimeni.

Sastāvdaļas savā sulā gatavojas tadžinā.

Sastāvdaļas

  • 4 + 2 ēdamkarotes argāna eļļas
  • 6 lieli sarkanie sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1,5 kg aitas gaļas no ciskas
  • 750 ml aitas gaļas buljona
  • sāls
  • pipari
  • 2 tējkarotes kurkumas
  • 2 tējkarotes paprikas pulvera
  • 2 tējkarotes kanēļa
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 2 ēdamkarotes austrumu garšvielu maisījuma “Ras el Hanout” pastas
  • 1 koriandra saišķis
  • 2 lieli tomāti
  • 1 baklažāns
  • 1 cukīni
  • 1 turnepsis
  • 3 burkāni
  • 300 g ķirbja
  • 400 g kuskusa
  • 50 ml olīveļļas cepšanai

 

Ēdiena gatavošana tradicionālajā tadžinā.

Pagatavošana

 

1. Visus dārzeņus nomizo un sagriež lielos gabalos.

2. Tvaicējamā katla apakšējā daļā uzkarsē olīveļļu. Pievieno sīpolus, gaļu, garšvielas, tomātu pastu un tomātus. Piecas minūtes apcep.

3. Pievieno apmēram 750 ml aitas gaļas buljona un mazliet samazina karstumu. Pieliek koriandra saišķi. Vāra uz lēnas uguns 15 minūtes.

4. Tad izņem koriandru, pieliek burkānus un turnepsi. Vāra uz lēnas uguns vēl 15 minūtes.

5. Pēc tam pievieno cukīni un vāra uz lēnas uguns vēl 15 minūtes.

6. Pieliek ķirbi un vāra uz lēnas uguns vēl 5–10 minūtes.

Tas viss notiek apakšējā katlā.

Kuskusa pagatavošana  (augšējā katlā vienlaicīgi ar dārzeņiem un gaļu)

1. Kuskusu nomazgā zem auksta ūdens. Ūdeni tūlīt pat nokāš, lai kuskuss būtu irdens.

2. Tad ieliek kuskusu augšējā katlā.

3. Pirmais vārīšanas posms ir noslēdzies, kad virs kuskusa paceļas tvaiks.

4. Tad to ieliek lielā bļodā un samaisa, lai tas atdzistu.

5. Kad kuskuss ir mazliet atdzisis, to vēlreiz samaisa, lai neveidotos kunkuļi.

6. Kuskusam pārlej mazliet auksta ūdens un turpina to maisīt. Nevajag liet par daudz ūdens – kuskusam jābūt mitram, bet ne slapjam.

7. Tad kuskusu liek atpakaļ augšējā katlā un turpina vārīt.

8. Pēc 5 minūtēm kuskusu atkal ieliek lielajā bļodā, uzmanīgi apmaisa un atdzesē. Uzlej mazliet ūdens tāpat kā iepriekš.

9. Vēlreiz vāra un pēc 5 minūtēm vēlreiz atdzesē. Tagad kuskuss ir trīsreiz apjomīgāks nekā sākumā.

10. Kuskusu ieliek lielā šķīvī.

11. Gaļu un dārzeņus uzliek kuskusa vidū. Uzpilina argāna eļļu.

 

Ja mājās nav tadžinas vai tvaika katla, ēdienu var pagatavot arī šādi:

Sīpolus un ķiplokus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Tomātus nomazgā un, ja iespējams, sarīvē vai sagriež ļoti mazos gabaliņos. Burkānus un turnepsi nomizo un sagriež lielos gabalos. Cukīni nomazgā un sagriež gabalos. Ķirbi nomizo, izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos. Baklažānu nomazgā un sagriež gabalos. Koriandru noskalo zem auksta ūdens, nopurina un sakapā.

Katlā uzkarsē olīveļļu. Apcep tajā sīpolus un ķiplokus. Pievieno gaļu un visu kopā mazliet apcep. Iemaisa tomātu pastu un “Ras el Hanout” pastu. Uzber sāli, kurkumu, kanēli un paprikas pulveri. Pievieno dārzeņus un sautējumam uzlej apmēram 750 ml aitas gaļas buljona. Samazina temperatūru un visu vāra uz lēnas uguns apmēram 45 minūtes. Beigās iemaisa 4 ēdamkarotes argāna eļļas.

Kuskusu nomazgā. Uzvāra 800 ml ūdens, pieberot mazliet sāls, un pievieno kuskusu. 2 minūtes vāra uz lēnas uguns, noņem katlu no plīts un 10 minūtes ļauj kuskusam piebriest. Pieliek 2 ēdamkarotes argāna eļļas, lai tas būtu irdens. Kuskusu novieto uz liela šķīvja, tam virsū uzliek sautējumu. Visu apkaisa ar koriandru.

 

Piebildes:

Argāna eļļu nevajadzētu pārāk karsēt. Tā ir piemērota nevis cepšanai, bet ēdiena garšas bagātināšanai.

Aitas gaļas buljona vietā var izmantot arī sausu sarkanvīnu. Tas sautējumam piešķir īpašu garšu.

 

Marokāņu kuskuss ar aitas gaļu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt