15 saldējuma meistari piedalījās dželato festivālā Florencē. Šīs sacensības ir tikai pirmais solis starptautisku sacensību kalendārā. Finālsacensības notiks vien pēc trim gadiem, taču līdz tam vairākās pasaules valstīs notiks nākamie sacensību posmi. Galvenais sacensību mērķis – popularizēt dželato veidošanas mākslu visā pasaulē.
Nākamajā gadā notiks jau nākamās sacensības, kurās piedalīsies 32 itāļi, no kuriem astoņi ieguva tiesības piedalīties nule aizvadītajā sāncensībā Florencē. Savukārt 2021.gadā notiks lielais fināls, kurā piedalīsies 32 saldējuma meistari no visas pasaules. Dželato garšas vērtē gan žūrija, gan sacensību apmeklētāji.
Dželato veidotāji uzsver, ka itāļu saldējuma veidošana nav viegla un prasa daudz darba. “Manu kaislību pret dželato man nodeva tēvs, jo viņam piederēja saldējuma ražotne. Kad biju maza, daudz laika pavadīju tēva darbavietā. Vēlāk, kad biju 16 gadus veca, mani ieinteresēja dželato veidošanas process. Tajā vasarā visas brīvdienas pavadīju saldējuma laboratorijā un pludmalē, pārdodot dželato,” stāsta dželato meistare Lavīnja Manuči.
Mūsdienu dželato recepte tika izstrādāta 16.gadsimtā, kad to radīja arhitekts Bernardo Buntalenti. Šis saldējums bija veltīts Mediči tiesai.
Savukārt pirmais Gelato festivāls norisinājās 2010.gadā. Pēdējo gadu laikā šādi festivāli notikuši ne tikai Itālijā un Eiropā, bet arī ASV. Šobrīd festivāls kļuvis par nopietnām sacensībām, kurās tiek meklēts labākais dželato meistars pasaulē.
Nākamie dželato festivāli un sacensības notiks Romā, Turīnā un Milānā, kā arī vēlāk Vācijā, Polijā, Lielbritānijā Austrijā, Ķīnā, Indijā, Jaunzēlandē un citās valstīs.