Franču ēdieni iekaro SKS astronautu sirdis

Šajā pusgadā realizētā Starptautiskās kosmosa stacijas misija izceļas ar kādu īpašu iezīmi. Pateicoties tam, ka izplatījumā devies franču astronauts, stacijas darbiniekus sasnieguši arī ekskluzīvi Francijas ēdieni. Tos pagatavojis viens no franču izcilākajiem šefpavāriem. Viņam gan nācies pielāgoties īpašām kosmosa prasībām. 

Francijas astronauts Tomass Peskē ieradās Starptautiskajā kosmosa stacijā pērnā gada novembrī, sākot pildīt pusgadu ilgo misiju. Šajā laikā tāpat kā citi astronauti viņš lielākoties pārtika no sasaldētas, sausas pārtikas, kas nodrošina ķermeni ar nepieciešamajām uzturvielām.

Tomēr tas nav nekāds gurmē jeb gardēžu ēdiens, ar ko francūži ir tik slaveni, un tāpēc talkā nācis Francijas šefpavārs Alēns Dukass, cīnoties par savu reputāciju ne tikai uz zemeslodes, bet arī izplatījumā.

Viņš sācis sadarbību ar Francijas Kosmosa aģentūru, lai nodrošinātu to, ka īpašos gadījumos, piemēram, dzimšanas dienās, astronauti arī kosmosa stacijā var baudīt augstākās kvalitātes ēdienu.

Atšķirībā no Parīzes restorāniem kosmosā gan jāievēro pavisam citas prasības, kas pielāgotas bezsvara stāvoklim – jālieto pēc iespējas mazāk šķidruma un nedrīkst būt nekādu drupaču, kas, nekontrolējami peldot bezsvara apstākļos, var iekļūt stacijas delikātajos mehānismos. Astronautiem piedāvāta 30 ēdienu plaša ēdienkarte, kura visu laiku tiek uzlabota, balstoties uz Visuma pētnieku atsaucēm: 

“Parasti pavāri vēlas, lai piemēram, gliemji būtu sulīgi vai dārzeņi izceptos kraukšķīgi, taču mums jāņem vērā zinātniskie apsvērumi un līdz ar to jāpielāgojas. Astronauti novērtē daudzus mūsu ēdienus.

No desertiem īpaši iecienīta ir šokolādes kūka, kas tiek pasūtīta gandrīz katru reizi, populāri ir arī omāri, jo astronauti tiešām vēlas, lai kosmosā sagaidītie svētki būtu tiešām īpaši," teic Dukass.

Par nelaimi franču pavāriem - daudzus no tradicionālajiem Francijas slavenās virtuves ēdieniem tomēr sagatavot kosmosa stacijas vajadzībām nav iespējams - piemēram, “foie gras” (pastēte, kas pagatavota no konjakā marinētām zosu aknām) satur daudz toksīnu, kurus nedrīkst nosūtīt kosmosā, tā kā nācies atteikties no šī zosu aknu ēdiena. Tāpat nevarot lietot ēdienus, kas var izsaukt nepatīkamas fizioloģiskas reakcijas, piemēram, pupas un sīpolus. 

Kā skaidro  paši astronauti un citi pētnieki – bezsvara stāvoklī garšas sajūta ir ievērojami novājināta. Tāpēc ēdiena gatavošanā izmanto vairāk garšvielu kā ierasts. Lielākas ir arī uzturvielu prasības.

Nākamais svinīgais datums, kad kosmosa stacijā galdā varētu tikt celts kas īpašs, būs jau šajā nedēļas nogalē – tad gaidāma Francijas astronauta Tomasa Peskē un stacijas komandiera Šeina Kimburo iziešana atklātā kosmosā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti