Kad 2017. gadā suitos meklētas jaunas garšas, alsundzniece Laila Puķīte nolēmusi atbalstīt pasākuma rīkotāju un piedalīties. Tā kā sklandraušus viņa jau cepusi tūristu grupām, domājusi izmantot kādu no tā sastāvdaļām un izvēlējusies košo, dzīvespriecīgo oranžo krāsu un burkānu. Tolaik daudz recepšu internetā nav bijis, viņa veidojusi savu, un izvārītā burkānu zapte guvusi labas atsauksmes. Pēc trim gadiem Laila reģistrējusies kā mājražotāja.
"Es neteikšu, ka es būtu ar karoti rokā piedzimusi, mūždien katlā līdusi, – nē, nē, nē. Tas nāk ar laiku. Un, ja tev vecāki, vecvecāki ir labi gatavojuši un viņiem tas ir labi sanācis, protams, kaut kādā brīdī tu jau arī ķeries klāt," viņa sacīja.
Jau trešo reizi Lailas burkānu zaptes nonākušas arī produktu konkursā "Novada garša".
Un katrā reizē arī godalgas. Šogad divām receptēm – burkāniem ar dzērvenēm un pīlādžiem sudrabs, bet burkānu smēriņam – zelts. Šobrīd jau top 19 dažādi veidi.
"Piemēram, vasarā viņš ātrāk izvārās. Rudenī var iztikt, bet ziemā, piemēram, tad viņi ir pastāvējuši un nobrieduši burkāni, un tad viņi ir citādāki. Šķirnes ir ļoti atšķirīgas, šogad iesēju divas, jau atšķiras," par burkānu zaptes radīšanas procesa īpatnībām stāstīja Laila.
Burkānu ievārījumu vārīšana ir viņas hobijs. Laila ir vizuālās mākslas, dizaina un tehnoloģiju skolotāja Alsungas pamatskolā, dzied "Suitu sievās", ir rokdarbniece, nodarbojas ar keramiku un darina tautastērpus. Lailas vadībā tie tapuši arī Briselē un Minsterē.
"Tas, ko mēs te Latvijā nenovērtējam, – ka mums rokdarbu ir ļoti daudz. Visu laiku mācību programmā bijuši. Tagad jau citādāk. Bet ārzemēs tā nav. Tur ir cilvēki, kas ir lepni, ka viņi spēj piešūt pogu," viņa norādīja.