Sadaļas Sadaļas

Rīta Panorāma

Izraēla piedāvās 3. vakcīnu senioriem

Rīta Panorāma

ASV izvirza apsūdzības par miljardu vērta karakuģa nodedzināšanu

Kamčatkas brūnie lāči īpašā uzmanībā

Kamčatkas brūnos lāčus apdraud lašu maluzvejnieki

Āzijas ziemeļaustrumu Kamčatkas pussalas brūnos lāčus apdraud pārāk intensīva cilvēku iejaukšanās vietējā vidē, tiek būvēti ceļi, paplašināta derīgo izrakteņu ieguve un uzdarbojas lašu maluzvejnieki.

Pirms vairākiem gadiem Kamčatkas pussalā dzīvoja daudz brūno lāču, nomaļās un aizsargājamās teritorijās joprojām ir augstākais reģistrētais brūno lāču daudzums uz Zemes. Tiesa, to populācija ir apdraudēta.

Viens no iemesliem ir intensīva un nelikumīga lašu nozveja, kas būtiski samazina brūno lāču galveno barības avotu. Arī cilvēki būtiski traucē lāču populācijai – būvējot ceļus un paplašinot derīgo izrakteņu ieguvi.

Arī vietējie mežsargi ir nepietiekami apmaksāti un slikti sagatavoti cīņai ar lašu maluzvejniecību, kas likumpārkāpējiem sola lielu peļņu.

Kamčatkas brūno lāču tēviņi var sasniegt 700 kilogramus, tas ir tāpēc, ka viņu barība – laši, ciedru rieksti un ogas – ir bagāta ar vērtīgām uzturvielām. Ķermeņa svara saglabāšana lācim ir īpaši izšķiroša ziemā, ko lāči pavada, guļot līdz pat sešiem mēnešiem.

Lai sagatavotos ziemas guļai, lācim jāuzkrāj noteikts tauku daudzums, un tad viņi pieņems svarā pat par 30 procentiem un vairāk.

Par spīti visiem apdraudējumiem, brūno lāču populāciju var paglābt no iznīcības vides aizstāvji, kuri šajā reģionā cenšas attīstīt tūrismu, lai iegūtu līdzekļus lāču aizsardzībai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt