4. studija

Ūdeni uz gultas guļošam invalīdam piegādā ar ķerru

4. studija

Kāpēc Balticovo olas Lietuvā lētākas kā Latvijā?

Cik vērtīgs uzturā ir sadīdzis kartupelis?

Uztura speciāliste: Ar zaļganiem un asnus dzenošiem kartupeļiem ir jābūt uzmanīgiem

Zaļganos un asnus dzenošos kartupeļus var ēst, tomēr pirms tam obligāti ir jāizgriež asni un zaļās vietas, kas satur indi, kas ir kaitīga cilvēkam, saka uztura speciāliste Eva Kataja.

Nereti pagrabos stāvošie kartupeļi un burkāni sāk asnot un dīgt.

Biedrības “Latvijas dārznieks” eksperte Mārīte Gailīte stāsta, ka dārzeņi ir jāglabā pareizā temperatūrā, lai tie nesāktu asnot. Tāpēc pagrabā stāvošie dārzeņi pēc iespējas ātrāk ir jāapēd. Viņa gan norāda, ka šie dārzeņi veselībai nav kaitīgi. Kolīdz dārzenis sāk asnot, tas patērē mitrumu un barības vielas no pašas saknes, līdz ar to dārzenis kļūst sažuvušāks un negaršīgs.

Arī Kataja atzīst, ka dārzeņi, kas sākuši vīt un dzīt asnus, būs mazāk vērtīgi.

Tomēr viņa akcentē, ka asnus atšķirībā no tiem, ko diedzē uz palodzēm, nedrīkst ēst, jo tajos ir cilvēka organismam kaitīga inde.

“Šie asni ir indīgi. Tie satur alkaloīdu – solonīnu, kas ir bīstams veselībai. Arī ja kartupelis ir zaļš, sācis zaļot. Ja mēs to zaļo daļu apēdam vai ēdam to visu ar mizu, tad arī ir iespējams saindēties. Tie simptomi nav pārāk patīkami – vemšana, slikta dūša un var būt arī nopietnākas sekas. Tāpēc asnus un zaļus kartupeļus nevajag ēst,” uzsver Kataja.

Mājās “saasnojušos” dārzeņus var ēst. Ir jānogriež asni un zaļās vietas ir jāizgriež ārā.

Tad kartupeli var lietot uzturā. “Arī burkānam, ja tas ir zaļš, zaļo daļu nedrīkst ēst,” saka Kataja.

Viņa arī norāda, ka nevajadzētu lietot uzturā dārzeņus, kas jau ir sabojājušies. “Ja dārzenis ir sabojājies, tad viņu ēst nevajadzētu, bet ikdienā mēs, protams, izgriežam to daļu, kas ir sabojājusies. Ja viņu rūpīgi izgriežam, tad nekas slikts mums veselībai nenotiks,” stāsta Kataja.

0 komentāri
Pievienot komentāru
Komentēt vari ar kādu no saviem sociālo mediju profiliem
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Populārākie
Interesanti