Dienas ziņas

Ventspilniekus uztrauc sprādzienbīstamas kravas

Dienas ziņas

Tukuma muzejs saņem senu vijoli

Valmierā atklāta tomātu izstāde

Tomātu šķirņu kolekcionāri tiekas Valmierā

Lai gan tomātu audzētājiem šī vasara nav bijusi īpaši labvēlīga un pirmie augļi šogad nogatavojušies krietni vēlāk nekā citus gadus, augusta beigās tomātu kolekcionāri, spītējot visam, gatavojas izstādēm. Pirms nedēļas vairāk nekā 200 tomātu šķirnes varēja aplūkot  Dabas muzejā Rīgā. Bet šonedēļ tomātu draugi Vidzemē sarīkojuši izstādi Valmieras muzejā.

Tomātu kolekcionāres Natālijas Zeltiņas siltumnīcā šogad aug aptuveni 150 dažādu šķirņu tomāti. 60 no tiem ir oficiāli reģistrētas, un aptuveni arī tik daudz šķirņu tomātus Natālija sagatavojusi izstādei Valmieras muzejā. "Viens der salātiem, otrs želejai, trešais sulām -  negaršīgu tomātu nav. Man šogad ir arī saldējamie tomāti, man ir ziemas tomāti, kurus var glabāt līdz martam," stāsta tomātu kolekcionāre Natālija Zeltiņa.

Tomātu kolekcionāre uzsver - šis tomātu audzētājiem ir bijis ļoti smags gads. Jau pavasaris bijis vēss, arī saules bija maz un tomāti ļoti vēlu sāka gatavoties. Natālija pat bažījusies, vai augļi būs gatavi izstādei, kas pirms nedēļas notika Rīgā. "Redzat, es ar sarkaniem papīrīšiem viņus mānīju. Tad es vēl pirku ''Maximā'' tomātus, apliku apkārt, lai sarkst. Es uz Rīgu aizvedu puszaļus tomātus. No rīdziniekiem tie laikam sāka kautrēties un man bija spilgts, skaists galds," priecājas tomātu kolekcionāre Natālija.

Savukārt tomātu audzētājs Jānis Andersons no Siguldas novada uz izstādi Valmierā atvedis 34 tomātu šķirnes. Arī viņš atzīst, ka laiks tomātus šovasar nelutina, īpaši jau ekskluzīvās šķirnes:

Pirmajos ķekaros mitrajos laika apstākļos bija mitri ziedputekšņi un neapputeksnējās, un tomātu pat nav. Citi apputeksnējās un tagad aug lēnām, lēnām un pat negatavojas."

Tomātu kolekcionāri un izstādes apmeklētāji atzīst, ka tomātu audzētāju vidū šis pasākums ik gadu ir ļoti gaidīts, jo tā ir iespēja apmainīties ar jaunām šķirnēm, kā arī dalīties pieredzē par tomātu audzēšanu. "Noskatījām, ir atkal jaunas šķirnes visādas. Man interesē uztaisīt kečupu, tur vajag tādus miltainākus," pastāstīja izstādes apmeklētāja Aija Melngalve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti