Katrai saimniecei sava recepte - ar baltām vai melnām klimpām, saldāka, skābāka vai biezāka zupa, kā nu kuram labāk garšo. Saimnieces gatavo arī melleņu ķīseli ar klimpām.
Mēs piedāvājam kopā ar bērniem pagatavot melleņu zupu ar baltajām klimpām.
Nepieciešams:
Zupai:
- 1 l melleņu,
- 1,2 l ūdens,
- 100 g cukura.
Klimpām:
- 4 olas,
- 75g cukura,
- 1 glāze miltu,
- sāls.
Pagatavošana:
Olas saputo ar cukuru, pieliek miltus, šķipsniņu sāls; ja nepieciešams, pielej nedaudz ūdens, mīklai jābūt nedaudz biezākai par biezo pankūku mīklu.
Vārošā ūdenī ar karoti liek mīklas pikučus; lai mīkla pie karotes nepieliptu, to katru reizi iemērc ūdenī.
Klimpas vāra, līdz tās uzpeld, tad pavāra pusminūti un ar putu karoti izņem no ūdens.
Vārošā ūdenī ieber ogas, uzvāra, pieliek cukuru.
Melleņu zupu lej šķīvjos, katrā porcijā liek klimpas. Var ēst karstu vai aukstu.
Variants: Uzvāra melleņu zupu un tajā salaiž klimpas. Tad klimpas būs melleņu krāsā, nevis kā baltas salas zupā. Zupa būs arī tumīgāka.
Raksta pirmpublicējums LSM.LV 2018. gada jūlijā.