Baltmaizes pudiņš ar augļu zosti. Ierādi bērnam 103 gadus senu recepti!

Recepte publicēta 1921. gadā Rīgā izdotajā grāmatā "Minjonas pavārniecības māksla", aprakstā saglabāta senā rakstība, doti vecvārdu un mērvienību skaidrojumi.

Gatavojiet gardu desertu, pie reizes paplašiniet vārdu krājumu un apgūstiet senas mērvienības!

Baltmaizes pudiņš

Baltmaizi sagriež plānās šķēlēs un apsmērē vienu pusi ar sviestu. Tad saliek šķēles ar sviestu iesmērētā formā, sviesta pusi uz apakšu, un pārkaisa katru kārtu ar rozīnēm un smalki sakapātām mandelēm, cukuru un cimtu (kanēli) un turpina tā, kamēr forma līdz pusei piepildīta. Uz pēdējās kārtas uzliek pa sviesta piciņai. Tad piekulsta pie ½ stopa (1,23 litri) piena 1–2 olas, pieliek sāli un cukuru. Pārlej šo šķidrumu uz pudiņa un cep tad krāsnī vienu stundu. Klāt var dot augļu zosti (mērci).

Grāmatā ir vairākas mērču receptes. Mērces iesaka vārīt no svaigām ogām vai ievārījuma, pieliekot cukuru pēc garšas, iebiezinot ar kartupeļu cieti. Īpaši garda mērce sanākot, ja dzērvenes vāra kopā ar ievārījumu.

Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2023. gada 25. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti