Šo dzērienu gatavo no ķēves piena. Vasarās zirgu audzētāji kopā ar visu ģimeni pārceļas dzīvot īpašos kalnu aplokos. Šeit arī tiek rīkotas dažādas svinības un sacensības, – kā neatņemama to sastāvdaļa ir šis īpašais dzēriens.
Šogad Čunkurčakas ielejas etnogrāfiskajā festivālā bija iespēja ne tikai baudīt kumisu, bet arī piedalīties meistarklasēs šī dzēriena pagatavošanā.
Dzēriens ir ar skābenu garšu, lai gan vietējie teic, ka garšu ietekmē arī tas, kāda zāle ir pirms tam ēsta.
Pienā esošo laktozes baktēriju dēļ kumiss arī iegūst vieglu alkohola koncentrāciju un lielos daudzumos var būt pat apreibinošs. Dažas stundas vecs kumiss ir bezalkoholisks, un to parasti lieto bērni un sievietes, bet vienu dienu vecu kumisu ierasti dzer vīrieši.
Festivāla kulminācijā sertificēti tiesneši parasti novērtē labāko kumisu, kuram piešķir arī labākā dzēriena titulu.