Itāliešu bioinženieris Džusepe Skonti sācis ļoti ambiciozu projektu ar mērķi samazināt videi kaitīgos izmešus, kurus rada lopkopības nozare. Viņš bažījas par govju izplatīto metānu, kas veicina siltumnīcas efektu, un kaitējumu, ko nodara gaļas transportēšana apkārt pasaulei. Tāpēc Skonti strādā pie, kā viņš pats saka, garšas ziņā pārliecinoša gaļas aizvietotāja, kuru iespējams izgatavot ar 3D printera tehnoloģiju.
"Man bija jāizmanto bioloģiskās printēšanas tehnoloģija, kas pašlaik tiek izmantota cilvēku orgānu radīšanā, un jāpielāgo tā muskuļu audu ražošanai no materiāliem, kas nāk no augu pasaules," skaidroja zinātnieks.
Skonti izveidotā steika sastāvā ir izolētas rīsu, pupiņu un jūraszāļu olbaltumvielas, un, lai to izgatavotu, nepieciešamas 30 minūtes. Tehnologs cer, ka nākotnē cilvēki paši varēs izmantot šādus printerus savās mājās.
"Pieaugot cilvēku skaitam, tradicionālā lopkopība nevar būt ilgtspējīga. Tāpēc mums ir jādomā par efektīvāku savas planētas resursu izmantošanu," uzsvēra Skonti.
Trīsdimensiju printeris "NovaMeat" ir viena no daudzajām jaunajām tehnoloģijām, kas šajās dienās redzama Londonas pārtikas tehnoloģiju izstādē. Tajā sastopamas arī tādas lietas kā Francijas uzņēmuma "Tellspek" skeneris, kas spēj sekundes laikā pārtikas produktos identificēt ķīmiskas vielas, alergēnus un pārtikas pamatvielas vēl pirms to ēšanas.
Tostarp skeneris sola, ka nākotnē būs iespējams veikalos izvēlēties vissaldākos arbūzus un sulīgākos ananasus:
"Ananasi, piemēram, nav viegli nopērkami, jo bieži vien tie nav gatavi un mājās tā arī nenogatavojas. Ar šo skeneri iespējams uzzināt augļa cukura līmeni un skābumu," skaidroja "Tellspec" izpilddirektore Izabella Hofmane.
Savukārt zviedru uzņēmums "Electrolux" piedāvā jaunākās paaudzes viedos ledusskapjus, kuros lielveikalos ievietotas nepārdotas pārtikas preces. Lai tās neaizietu postā, cilvēkiem tās piedāvāts nopirkt ar ievērojamām atlaidēm, atverot ledusskapi ar speciālu lietotni.