Kā labāk dzīvot

CSDD uzsāk kampaņu "Apstājies pirms atslēdzies!"

Kā labāk dzīvot

Elektrību tērējam salīdzinoši maz, tomēr vēl var ietaupīt un samazināt patēriņu

Pastēte, brokastu pārslas un batoniņi - LLU tapuši inovatīvi produkti no pupām un zirņiem

LLU tapušos produktus no pākšaugiem varētu sākt ražot gada laikā

Pastēte, brokastu pārslas un batoni – trīs inovatīvi pārtikas produkti, kas izstrādāti Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātē.

Jaunie produkti tapuši, lai aizstātu dzīvnieku valsts olbaltumvielas, lai mazinātu dzīvnieku valsts pārtikas izmantošanu un līdz ar to mazinātu arī globālo sasilšanu, skaidro LLU pārstāves Latvijas Radio raidījumā „Kā labāk dzīvot”.

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Sandra Muižniece-Brasava norāda, ka jauno produktu ražošanu plašam patēriņam varētu uzsāk tuvākā gada laikā. Vairāki uzņēmēji jau ir izrādījuši interesi, lai iegādātos licenci LLU tapušo pārtikas produktu ražošanai no pupām un zirņiem.

Meklējot olbaltumvielas augu valsts produktos un kukaiņu pasaulē, LLU pārstāvji izvēlējušies tepat Latvijā pieejamos augus, kas bagāti ar olbaltumvielām. Tie ir pākšaugi, kam ir augsts proteīna saturs, turklāt zirņi un pupas ir produkts, ko latvieši labprāt lieto uzturā, tikai diemžēl pārāk maz izmanto, jo to pagatavošana ir darbietilpīga.

LLU zinātnieču izstrādātos produktus no Latvijā audzētiem pelēkajiem zirņiem, cūku pupām un lauka pupām Latvijas Zinātņu akadēmija novērtējusi kā vienu no 12 nozīmīgākajiem Latvijas zinātnes sasniegumiem aizvadītajā gadā.

Kamēr olballtumvielām bagātie produkti no pupām un zirņiem jau gaida iespēju nokļūt veikalu plauktos, LLU zinātnieču nākotnes projekts ir produkti, kas radīti, izmantojot sliekas, jo sliekās ir 65 % olbaltumvielu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Tehnoloģijas un zinātne
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt