Šobrīd izskatās, ka būs ļoti silta vasara un pie mums varētu augt arī eksotiskāki augi. Kāpēc gan šogad neiestādīt vīnogu?
Pētniece Dzintra Dēķena stāsta, kā pareizi to darīt: “Vīnogas pie mums var augt un ļoti labi aug. Galvenais ir izvēlēties pareizu vietu. Dienvidu pusīti, no vējiem mazliet aizsargātu.”
Šķirņu izvēle ir plaša – gan saldākas, gan skābākas. Galvenais - jāskatās, lai stādi ir piemēroti Latvijas klimata apstākļiem.
“Konkrēti šādi stādi ir auguši siltumnīcā. Bieži vien tie ir salīdzinoši mazos podiņos. Tas saknēm nav labi. Jābūt ir kārtīgā podā. Šīs vīnogas varēs stādīt nedaudz vēlāk, jo vēl ir iespējamas salnas,” stāsta pētniece.
Pašlaik ārā drīkst stādīt vīnogas, kas krietni mazāk saplaukušas. Kad stāds ir iegādāts, jāsagatavo augsne. Pie stādaudzētāja jānoskaidro, kāds augsnes skābums jeb PH līmenis konkrētajai šķirnei ir vispiemērotākais.
Kopā ar LTV Dēķena stāda supagas šķirnes vīnogu: “Bedri mēs rokam 70x70 cm. Jā, diezgan lielu bedri rokam.”
Vīnogas augs arī mālainā un smilšainā augsnē. Stādot vīnogu, augsni ieteicams atšķaidīt ar kūdru. “Bedri esam izrakuši pietiekamā dziļumā. Apakšā var ielikt nelielu drenāžas kārtu. Drenāžas kārta varētu būt grants.”
Ja izvēlētā augsne ir ļoti laba, var iztikt arī bez kūdras, pietiks ar satrūdējušām lapām, kas tiek sajauktas kopā ar melnzemi. Ja lapas vai kūdra netiks iemaisītas augsnē, vīnogas saknes pietiekami labi neelpos.
“Tagad ņemam vīnogas stādu. Skaisti, šeit varam redzēt arī saknes. Parokam kārtīgi, jo vīnogai ir jābūt pietiekami dziļi. Jāiestāda tik dziļi, lai nokoksnējusies spraudeņa daļa līdz pirmajai lapai būtu zem augsnes. Izliekam saknītes smuki un tagad varam bērt pilnu.”
Bedri pieber ar zemi vai kūdru. Visu kārtīgi aplaista. Rudenī jaunais stāds obligāti ir jāsasedz, lai pa ziemu nenosalst.