No pamatiem līdz jumtam

No pamatiem līdz jumtam 21.06.2021.

No pamatiem līdz jumtam

No pamatiem līdz jumtam 05.07.2021.

No pamatiem līdz jumtam 28.06.2021.

Būveksperts: Vecas mājas sienas ar akmens vati jāsiltina bagātīgi

Vecas mājas sienas siltinot, ar akmens vati nav jāskopojas, Latvijas Radio 2 raidījumā “No pamatiem līdz jumtam” sacīja tehnisko zinātņu doktors, būveksperts Juris Biršs.

No pamatiem līdz jumtam

Latvijas Radio 2 raidījumā  "No pamatiem līdz jumtam"  tehnisko zinātņu doktors, būveksperts Juris Biršs katru nedēļu sniedz padomus un atbild uz klausītāju jautājumiem par būvniecību, celtniecību un remontdarbiem.

Uzdodiet savu jautājumu, rakstot uz e-pastu [email protected] vai iesūtot to Latvijas Radio 2 mājaslapā!

Ēterā raidījums dzirdams pirmdienās no pulksten 19.05 līdz 19.35, savukārt  arhīvā to var noklausīties jebkurā laikā.

Raidījuma klausītāja Rudīte vērsās ar jautājumu par 1928.gadā celtas mājas fasādes atjaunošanu. Viņa vēlējās noskaidrot, vai ir pareizi, noņemot papi, uz esošās koka virsmas likt vējplēvi, akmens vati, latiņas un 2 cm biezus spundētos dēļus. Viņa interesējās, vai piemērotāki ir citi  risinājumi, lai neizjauktu mājas vēsturisko būtību.

 

“Jāsaprot, ka pape neaizvieto vējplēvi – tā drīzāk ir hidroziolācija,” uzsvēra Biršs.

Eksperts ieteica vispirms notīrīt ēkas fasādes koka virsmas, jo tām ir jābūt tīrām un elpojošām. Pēc tam jāuzklāj akmens vate, turklāt – neskopojoties.

“Šādai mājiņai tie ir 10–15 centimetri,” ieteica Biršs. Un tikai uz akmens vates ir jāklāj vējplēve vai tā saucamā difūzijas plēve jeb membrāna, kas nodrošina aizsardzību no atmosfēras mitruma piekļūšanas, vienlaikus gādājot par ūdens tvaiku izvadīšanu no iekšpuses. Nākamajā kārtā ir jāliek vertikālās latiņas ar 2 cm atstarpi un visbeidzot vienu collu biezi spundētie dēļi.

 

"No pamatiem līdz jumtam"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt