Maijā ar izrādi «Infinita» Rīgā viesosies vācu teātra trupa «Familie Flöz»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 26. maijā gaidāma vācu teātra trupas „Familie Flöz” uzveduma "Infinita" pirmizrāde Baltijas valstīs. Uzvedumu neatkārtojamu padara fakts, ka izrādes laikā uz skatuves netiek izrunāts neviens vārds – maskās un izteiksmīgos kostīmos tērpušies aktieri dažādās emocijas un stāstu skatītājiem nodod, izmantojot kustību etīdes mūzikas pavadījumā.

Izrāde atspoguļo evolucionāros mirkļus cilvēka dzīvē: piedzimšanu, pirmos soļus un pirmos kritienus, pieaugšanu, kā arī novecošanu un dzīves beigas. Šo it kā vienkāršo, tomēr ārkārtīgi valdzinošo stāstu caurvij filozofiskas pārdomas un izsmalcināts humors par cilvēka dzīves ritumu.

Iestudējumā galvenās lomas spēlē tēli maskās, emocijas un stāstu nododot ar ķermeņa kustībām un atraktīvu ēnu spēli dziļas, valdzinošas mūzikas pavadījumā. Šis uzvedums, tāpat kā visi „Familie Flöz” radošie darbi, izceļas ar vācu mākslinieku spilgti individuālo rokrakstu, liekot skatītājiem piedzīvot krāšņu emociju gammu – no klusām, melanholiskām skumjām līdz bezrūpīgiem smiekliem.

Lielākā Vācijas dienas laikraksta „Süddeutsche Zeitung” kritiķi par šo izrādi raksta: ”Noskatoties priekšnesumu, skatītājiem radās cieša pārliecība, ka aktieri uz skatuves ir gan runājuši, gan smējušies un raudājuši...” Varētu šķist, ka šajos komentāros nav nekas tik neparasts, taču jāņem vērā, ka visas izrādes laikā aktieri nepasaka ne vārda...

“Vārdos neizsakāma, izteiksmīga, ilgpilna, vienlaikus līksma un krāšņa ļoti profesionālu radošo cilvēku un aktieru radīta komēdija,” tā izrādi vērtē prestižais Lielbritānijas laikraksts "The Guardian".

Trupa "Familie Flöz" dibināta 1994. gadā Berlīnē. Starptautiskajā apvienībā darbojas režisori, aktieri, mūziķi, dejotāji, masku un kostīmu mākslinieki u.c. Kopš dibināšanas brīža tās sastāvs ir mainījies, taču mākslinieciskais kodols palicis nemainīgs – tie ir aktieri, izrāžu veidotāji un apvienības vadītāji Haijo Šīlers (Hajo Schüler) un Mihaels Fogels (Michael Vogel). Savās izrādēs "Familie Flöz" ne tikai sintezē gadsimtos izkoptās aktierspēles, masku teātra, dejas, klaunādes, akrobātikas, iluzionistu mākslas un improvizācijas tradīcijas, bet arī piešķir tām savdabīgu poētisko nokrāsu caur muzikālā pavadījuma smalku izvēli un iekšējo emociju prasmīgu atspoguļojumu.

Izrādi kā festivāla „Summertime – aicina Inese Galante” ieskaņu piedāvā Ineses Galantes fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti