Koncerttūri Latvijā uzsāk Losandželosas latviešu vīru koris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 11 mēnešiem.

Pirmo reizi Latvijā ieradies Losandželosas latviešu vīru koris „Uzdziedāsim, brāļi!”. Viņu pazīšanās zīme ir humora un asprātību pilni koncerti, prasme aizraut klausītājus un plašs repertuārs no latviešu karavīru dziesmām līdz amerikāņu spiričueliem un filmu mūzikai. Savu pirmo koncerttūri pa Latviju Losandželosas latviešu vīru koris sāks 15.jūnijā ar koncertu Rīgā, bet līdz Jāņiem viesosies arī Rēzeknē, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Lestenē un Suntažos. 

Pirms 17 gadiem dibinātajā Losandželosas latviešu vīru korī „Uzdziedāsim, brāļi!” satikušies visdažādākie dzīvesstāsti. Korī dzied gan trimdas latvieši no visas Kalifornijas, gan pēdējos gados laimes meklējumos Amerikā nonākušie. Advokāti, ārsti, inženieri, producenti, ugunsdzēsēji un Silīcija ielejas profesionāļi. 

Uzstājoties ASV un Kanādā, vīri no skatītājiem daudzkārt dzirdējuši: „Jums jābrauc uz Latviju!”. Pēc vairāku gadu gatavošanās tas beidzot izdevies, stāsta Dienvidkalifornijas latviešu biedrības priekšnieks un kora bass Ivars Mičulis.

„Mūsu kora stiprā puse ir saistība ar skatītājiem," norāda Mičulis. "Tāpēc mēs vienmēr stāvam uz grīdas, cik vien var tuvu skatītājiem. Un tad mēs dažās dziesmās ejam viņiem klāt, atkāpjamies, mums ir kustības, mēs viņiem uzsaucam, smejamies. Mēs neesam nopietni!”

Mičuļa teikto spilgti apliecina arī interneta vietnē „Youtube” redzamais kora videoklips Raimonda Paula apdarinātajai tautas dziesmai par āzīti, kur vīri smokingos dejo, slēpjas aiz palmām un acīmredzami lieliski pavada laiku. 



Uz Latviju koris atvedis ļoti plašu programmu - gan latviešu tautas dziesmu apdares un oriģināldziesmas, gan amerikāņu spiričuelus un dziesmas itāļu, igauņu un čehu valodā. Arī koristu sastāvs ir raibs, saka Mičulis, - vismaz trīs dziedātāju paaudzes.

„Mēs sevi uzskatām par tādu kā diasporas seju. Mēs esam latviski, bet tajā pašā laikā atvērti visai pasaulei. Mums ir dziedātāji ne tikai no Losandželosas, bet brauc arī 600 kilometrus no Sanfrancisko. Ir tādi, kas pēdējā laikā atbraukuši no šejienes [no Latvijas], ir tādi, kas nerunā latviski, bet kuriem ir latviešu saknes. Viņiem patīk būt latviešu vidū un atkal iemācīties valodu, ko viņi saprot, bet neprot runāt,” stāsta Mičulis.

Kora vienīgā dāma ir diriģente Laura Rokpelne-Mičule. Savulaik dziedājusi kamerkorī „Ave Sol”, 80.gados viņa devās uz ASV studēt mūziku un 1997.gadā nodibināja vīru kori. Atšķirībā no daudziem citiem koriem, šim kolektīvam problēmu ar jauniešu iesaisti nav. Par to jāpateicas kora humora garam un pacietīgajai diriģentei, saka viņas vīrs Ivars Mičulis un dziedātājs Imants Leitis.

„Daži aiziet, bet mums vienmēr jauni nāk klāt. Un tieši jaunieši. Par to mēs esam ļoti priecīgi. Mēs abi jau esam vieni no vecākajiem dziedātājiem,” teic Imants Leitis.

„Mūsu koriem ir tāpat kā šeit - tie, kas no Latvijas aizbrauca pēc Otrā pasaules kara un nodibinājās, dziedātāji paliek vecāki, aiziet projām un jaunos ir grūti piesaistīt. Bet mēs varam! Ar savām dziesmām, kādā veidā mēs sevi pasniedzam, un mums ir arī ļoti enerģiska, zinoša un pacietīga diriģente. 24 vīriešus savaldīt nav joka lieta! Mēs, basi, jau vēl esam tie mierīgie. Mums tenori ir tie trakie!” smejas Ivars Mičulis.

Savu pirmo koncertu Latvijā koris „Uzdziedāsim, brāļi!” sniegs šovakar koncertzālē „Ave Sol” Rīgā, otrdien viesosies Rēzeknē un trešdien Daugavpilī, ceturtdien Rīgas Latviešu biedrībā, 20.jūnijā Liepājā, 21.jūnijā Lestenē un Suntažos, bet 22.jūnijā Valmierā. Daļu ienākumu no biļetēm koris ziedos bērnu namiem un arī Lestenes baznīcas atjaunošanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti