VID ēku valsts nopērk no krievu miljardiera

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kļūstot par SIA "Biroju centrs Ezerparks" (BCE) 100% kapitāldaļu un attiecīgi arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunās ēkas īpašnieci, to iegādājās no Krievijas miljardiera Viktora Vekcelberga, kurš savulaik bija ieguvis Krievijas prezidenta labvēlību, ziņo Rus.lsm.lv.

Lai gan VNĪ neatklāj darījuma detaļas, portāls Rus.lsm.lv datubāze "Crediweb" pārliecinājās, ka atbilstošais ieraksts Uzņēmumu reģistrā izdarīts vēl pērnā gada 29.decembrī. Šādiem darījumiem ierastā uzņēmuma amatpersonu nomaiņa BCE pagaidām gan vēl nav veikta vai arī vēl neatspoguļojas reģistrā.

Iepriekš BCE īpašnieki bija VNĪ (31,5%) un SIA "Mežaparks SPV" (68,5%), kura 100% kapitāldaļas pieder Lielbritānijas uzņēmumam "New Europe Real Estate Ltd".

  Londonā reģistrētais uzņēmums “New Europe Real Estate Ltd.” ietilpst holdingā “Renova Group”, kuru vada Krievijas miljardieris Viktors Vekcelbergs. 2010.gada martā toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs bija Vekcelbergu iecēlis par vadītāju projektam, kurā plānoja izveidot Krievijas “Silīcija ieleju” – inovāciju centru Solkovu.

Viņa holdings “Renova” darbojas virknē nozaru: sākot ar zelta ieguvi Kamčatkā un lielu Krievijas reģionālo lidostu pārvaldību līdz apdrošināšanas biznesam Itālijā. Bet holdinga flagmanis ir “UC Rusal”, kas ir viens no pasaulē lielākajiem alumīnija ražotājiem.

Tāpat “Renova” mājaslapā norādīts, ka “New Europe Real Estate Ltd” "nodarbojas ar apjomīgu projektu īstenošanu nekustamā īpašuma tirgū Baltijas valstīs. Pašlaik uzņēmuma darbība koncentrēta Latvijas tirgū.”

VNĪ paziņojumā medijiem norāda, ka darījuma nosacījumus, ņemot vērā līguma nosacījuma konfidencialitāti, varēs publiskot pēc darījuma pabeigšanas - to plānots izdarīt līdz šā gada 15. janvārim.

"Līdz ar darījuma pabeigšanu tiks noņemts "ierobežotas pieejamības" statuss visa veida informācijai, ziņām un dokumentiem, kas tieši vai pastarpināti attiecas uz kapitāla daļu iegādi un kapitāla daļu iegādes darījuma noslēgšanu," paziņojumā medijiem sola VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Blodons: VID ēkas nonākšana valsts rokās ļaus samazināt nomas maksājumus par 34 miljoniem
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

Uzņēmumā arī norāda - darījuma rezultātā VNĪ kā valsts kapitālsabiedrībai un vienīgajam BCE akcionāram būs iespēja samazināt VID maksājumus nomas līguma periodā par gandrīz 34 miljoniem eiro. "Tas vidēji gadā dos ietaupījumu līdz pat 1,2 miljoniem eiro, kā arī palielināsies VNĪ aktīvu vērtība un ieguldījuma atdeve," norāda VNĪ. 

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, VID administratīvās ēkas Talejas ielā 1 telpu nomas maksai, apsaimniekošanas maksai un apdrošināšanai turpmākajos 27 gados katru gadu būs nepieciešami 8 923 436 eiro gadā. Savukārt VID plānotie izdevumi komunālo pakalpojumu maksas segšanai 2016.gadam un turpmākajiem gadiem ir 1 368 579 eiro gadā.

Valdība nolēma, ka ilgtermiņa saistību apmērs VID administratīvās ēkas Talejas ielā 1 telpu nomas maksas izdevumu segšanai VNĪ 2016.gadā un turpmākajos 27 gados ik gadu ir 7 645 355 eiro, bet 2044.gadā 2 548 452 eiro apmērā.

Saskaņā ar apakšnomas līguma nosacījumiem telpu Talejas ielā 1 apsaimniekošanas maksa nedrīkst pārsniegt 2,19 eiro par kvadrātmetru (bez PVN) mēnesī. Ņemot vērā, ka VID iznomāta mazāka platība, nekā sākotnēji tika plānots, nepieciešamais finansējums telpu Talejas ielā 1 apsaimniekošanas izdevumu segšanai 2016.gadā un turpmāk ir 1 258 897 eiro gadā un nekustamā īpašuma apdrošināšanas izdevumu segšanai 19 184 eiro (kopā 1 278 081 eiro).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti