Itālijā par pārkāpumiem slēgs Latvijas «PrivatBank» filiāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Itālijā tiks slēgta Latvijas komercbankas AS "PrivatBank" filiāle, jo tā ir pārkāpusi nosacījumus par naudas atmazgāšanas novēršanu, informē Reuters.com.

Lēmums sākt procedūru Latvijas komercbankas filiāles slēgšanai Itālijā pieņemts pēc tam, kad atklājies, ka bankas filiāle nav ievērojusi noteiktās prasības naudas atmazgāšanas novēršanā.

Par "PrivatBank" filiāles piespiedu likvidāciju Itālijas centrālā banka paziņoja otrdien, 9.augustā, pēc pārbaužu rezultātu saņemšanas. Pārbaudes veiktas no šā gada 16.martam līdz 6.aprīlim.

"PrivatBank" filiālē Itālijā nav atļautas nekādas operācijas. Vienīgi bankas klientiem Itālijā atļauts izņemt savu naudu vai arī pārskaitīt to uz citām bankām.

Itālijas Banka, pēc "Reuters" vēstīta, atsaucas likumu, kas paredz: gadījumā, ja citu Eiropas Savienības (ES) valstu bankas, kam Itālijā ir filiāle vai pārstāvniecība, pārkāpj prasības vai pastāv liels likuma pārkāpšanas risks, tad centrālā banka īsteno pasākumus, lai to novērstu.

Itālijas centrālās banka var aizliegt veikt konkrētas operācijas, pārtraukt maksājumus un arī slēgt filiāli. Itālijas centrālā banka par pieņemto lēmumu, kas skar citā ES valstī reģistrētas bankas darbību, informē attiecīgās iestādes komercbankas izcelsmes valstī, paredz likums.

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) Lsm.lv atzina, ka komisija ir informēta par Itālijas centrālās bankas sākto procedūru attiecība uz "PrivatBank" filiāli Itālijā.

"Tāds process ir, mēs par to esam informēti,” atzina Latvijas banku uzrauga pārstāve Ieva Upleja.

Tāpat viņa atzina, ka FKTK Latvijas banku darbību uzrauga arī ārpus valsts gadījumā, ja tās darbojas citās valstīs, taču plašāku informāciju par šo uzraudzību viņa atturējās sniegt.

Pati banka Itālijas centrālās bankas lēmumus sauc par „īslaicīgiem”. Rus.lsm.lv pārliecinājās, ka „PrivatBank” Itālijas nodaļas vietnē bija paziņojums klientiem, kas bija ievietots 8.augustā. Tajā teikts, ka 5.augustā banka ir saņēmusi regulatora paziņojumu „par administratīvās lietas uzsākšanu sakarā ar naudas atmazgāšanu”. Tālāk banka uzskaita ierobežojumus un mērus, kas tai uzlikti. Šis saraksts nosaukts "Īslaicīgi operāciju pārtraukumi”.

„Rus.lsm.lv” arī pārliecinājās, ka jau 5.augustā „Privatbank” Itālijas nodaļa ir pārtraukusi internetbankas „Privat 24” darbību, kā tur rakstīts, „tehnisku iemeslu dēļ” un sola, ka par turpmāko notikumu attīstību informēs.

Jau ziņots, ka Latvijas FKTK pērn "PrivatBank" piemēroja divu miljonu eiro sodu un arī uzdeva atsaukt bankas valdi. FKTK lēmums par bankas sodīšanu motivēts ar to, ka kredītiestāde īstenojusi augsta riska darījumus neatbilstoši noteikumiem un piedalījusies naudas līdzekļu izvešanā no Moldovas.

Šā gada maijā FKTK un "PrivatBank" noslēdza administratīvo līgumu. Tādējādi puses vienojās izbeigt tiesisko strīdu. Banka apņēmās FKTK noteiktajos termiņos pilnveidot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmu. FKTK solīja sekot līdzi bankai uzdotā izpildei.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" 2015.gada septembra beigās bija 11.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti