Pēcpusdiena

Latgalē strauji samazinās iedzīvotāju skaits

Pēcpusdiena

Pagājušā gada "Laiks Ziedonim" laureāts zinātnē Jurģis Šķilters

Saeima atbalstījusi aizliegumu nepilngadīgām personām tirgot enerģijas dzērienus

Aizliedz pārdot nepilngadīgajiem enerģijas dzērienus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tirgotājiem vairs nebūs tiesību pārdot enerģijas dzērienus nepilngadīgajiem jeb jauniešiem līdz 18 gadiem, paredz Saeimas ar pārliecinošu atbalstu ceturtdien pieņemtie Enerģijas dzērienu aprites likuma grozījumi.

Ierobežojumu atbalsta gandrīz visi deputāti

Jauniešiem nedrīkstēs pārdot dzērienus ar paaugstinātu kofeīna saturu jeb tādus, kuros kopējais kofeīna daudzums pārsniedz 150 miligramus uz litru un kuri satur vienu vai vairākas stimulējošas vai tonizējošas vielas, piemēram, taurīnu, inozitolu, guarāna alkoloīdus, kā arī ginka ekstraktu.

Tāpat no 1.jūnija, kad spēkā stāsies šie grozījumi, ierobežos enerģijas dzērienu reklāmas, aizliedzot tos medijos, kuru auditorija ir jaunāka par 18 gadiem. Savukārt veikalu plauktos enerģijas dzērieni, sākot ar vasaru, būs novietoti savrup, nostāk no citiem pārtikas produktiem.

Enerģijas dzērieni mazumtirdzniecības vietās pārdošanai būs jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem, lai tie būtu viegli identificējami. Vienlaikus tirdzniecības vietās jāizvieto norāde, kas vēsta par augsto kofeīna saturu dzērienā un informē, ka tas nav ieteicams bērniem, grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti.

Tāpat jaunais likums aizliedz enerģijas dzērienu tirdzniecību izglītības iestāžu telpās un teritorijā, kā arī piedāvāt tos bez maksas nepilngadīgām personām degustācijās vai kā dāvanu, kompensāciju par citas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu.

Būs aizliegts reklamēt elektronisko plašsaziņas līdzekļu raidījumos un presē, kuras mērķauditorija ir jaunāka par 18 gadiem. Reklāmā būs jābūt brīdinājumam par šādu dzērienu pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi.

Ceturtdien grozījumus atbalstīja pārliecinošs deputātu vairākums - 88 parlamentārieši balsoja "par", divi bija "pret", bet viens atturējās.

Ārste: Enerģijas dzērieni nav veselīgi

Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" ceturtdienas pievakarē Saeimas deputāts Romāns Naudiņš (NA) skaidroja, ka galvenais arguments dzērienu pārdošanas ierobežošanai ir bērnu veselība. Viņš pauda, ka ārsti Saeimas Tautsaimniecības un agrāro lietu komisijā esot norādījuši uz šo dzērienu kaitīgumu. Par šo produktu nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēku veselību liecina arī gadījumi viņu praksē.

Neapmierinātību ar Saeimas lēmumu pauda Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja Baiba Liepiņa, kas norādīja, ka "nav nekādu faktu, ka šie dzērieni rada risku bērnu veselībai". Pēc viņas teiktā, ārsti apstiprinājuši, ka enerģijas dzērieni kaitējumu veselībai nenodara, taču par īpašiem gadījumiem nevar uzņemties atbildību. "Mēs nevaram uzņemties atbildību par to, ka kāds dzer litriem. Mēs nevaram uzņemties atbildību, ja kāds dzer un ēd litriem," sacīja Liepiņa.

Uztura speciāliste Eva Katajam, runājot par šo dzērienu kaitīgumu, uzsvēra, ka "enerģijas dzērienus mēs nekādā gadījumā nevaram uzskatīt par veselīgiem" un būtu tikai atbalstāmi, ja jaunieši netiktu mudinātu dzert šādus dzērienus. Viņa skaidroja, ka dzērienu sastāvā esošie kofeīns, taurīns, cukurs un guarāna sēklu ekstrakts ir stimulanti, kas dod enerģijas lādiņu, taču sirdij un asinsvadiem arī jaunu slodzi. Tādā veidā tiek ignorēta organisma vajadzība pēc atpūtas un normāla ēdiena, komentēja Kataja.

Līdz ar to organismam ir dubults risks: no vienas puses, uzstimulē cilvēku ar enerģijas potenciālu, noslogojot sirdu un no otras puses, nedod organismam vielas, kas tam ir nepieciešamas.

Ziņots ka tirgotāji gan ir nemierā ar šiem ierobežojumiem, norādot, ka apsvērs to apstrīdēt Eiropas Kopienu tiesā, izvēršot tiesvedību pret Latvijas valsti.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti