Kultūras ziņas

Korim "Juventus" – 95

Kultūras ziņas

Kad lelle iedvesmo radīt rotas

Somijas stikla māksla Vecrīgā

Rīgā skatāma Somijas mūsdienu stikla mākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trauslums, krāsainība, formu un mākslinieciskās fantāzijas bagātība - tāda ir Somijas mūsdienu stikla mākslas ceļojošā izstāde, kas kā ilgi gaidīts viesis piestājusi Rīgā. Piektdien, 6.novembrī, izstāde tiks atklāta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Ceļojumu Somijas mūsdienu stikla mākslas 65 mākslinieku 327 darbi pārcietuši veiksmīgi - lēnām pa vienam tie celti ārā un jau sarindojušies Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Stilīgi, eleganti, krāsaini trauki, plastiskas skulptūras un pat mākslas objekti ar humora dzirksti, un pārdomas rosinošas stikla instalācijas - tik plašs ir ceļojošās Somijas stikla mākslas izstādes diapazons, kas atspoguļo tieši 21.gadsimta sākuma veikumu.

"Izstāde ir ļoti krāšņa krāsās. Somijas stikla dizains - tas nozīmē ārkārtīgi daudz. Tas ir elegants, cēls un racionāls tajā pašā laikā. Tas ir mākslas stikls - neaptverami, ko mākslinieks ar stiklu var izdarīt. Ir karstās un aukstās tehnikas, griešana, locīšana un stikla pūšana, audzēšana. Tehniku ir tūkstošiem, grūti saprast, kā tas viss ir izveidots," pauž Somijas stikla mākslas izstādes kuratore Dace Ļaviņa.

"Putni ir figūras, ko stikla pūtēji veidojuši visos laikos. Formas gan ir atšķirīgas, jo parasti tie tapa brīvajos brīžos kā stikla meistaru vaļasprieks. Te var redzēt divu atšķirīgu mākslinieku putnus. Lūk, šo stikla pūci taisījis vecākais izstādes dalībnieks, ļoti slavens Somijā, viņam ir astoņdesmit pieci gadi un viņa darinātie putni ir kļuvuši ļoti slaveni. Savukārt pārējos - jauna māksliniece. Bet mūsdienās putnu veidošana ir kļuvusi par stikla pūtēju darbu. Atkal un atkal tiek meklētas jaunas tehnoloģijas un dizains, jo viņi zina - putnus var labi pārdot. Tāpēc Somijas stikla meistariem ir darbs," stāsta Somijas stikla muzeja "Rīhimeki" galvenā kuratore Uta Laurena.

Somijas stikla mākslā un dizainā nepastāv striktas robeža starp mākslas darbu un tā praktisko pielietojumu. "Šī ir kā kastīte - jūs to varat lietot praktiski, bet, uzliekot vāku, varat lūkoties kā uz mākslas objektu. Starp citu, šī melnbaltā grafika ir fragments no Helsinku centra ielu plāna. Jauns novirziens Somijas stikla mākslā ir otrreizējā stikla izmantošana. Šie trauki izgatavoti no vecām pudelēm - lielā karstumā apstrādājot, tās iegūst jaunu formu," norāda Uta Laurena.

Somijas profesionālās stikla mākslas un dizaina sasaiste ar ražošanu turpinās, daudzi mākslinieki strādā arī projektos, kas paredzēti populārajam Somijas stikla ražotnes "Littala" zīmolam, tāpēc līdztekus ekspozīcijai lielajā zālē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja augšstāvā varēs iepazīties ar tā kvalitātes, estētikas un funkcionalitātes spilgtākajiem mūsdienu paraugiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti