Kultūra / Māksla
Savā 90. jubilejas gadā fotogrāfs Gunārs Kopštāls atklāj izstādi «Liepājas vējos»
Savā 90. jubilejas gadā fotogrāfs Gunārs Kopštāls atklāj izstādi «Liepājas vējos»
Savā 90. jubilejas gadā Liepājas fotogrāfs Gunārs Kopštāls atklāj fotoizstādi "Liepājas vējos". 2. septembrī Starptautiskās fotomākslas federācijas Mūža biedrs aicina uz izstādes atklāšanu Liepājas Latviešu biedrības namā. Gunārs Kopštāls ir bijis gan pedagogs, gan Latvijas Televīzijas ziņu raidījuma "Panorāma" korespondents, piedzīvojis kara laikus, un viņš labi atceras, kā uzņēma savu pirmo fotogrāfiju ar vācu bunkurā atrasto aparātu.
Mākslas norises «Baltajā naktī» – aktualitātes, tradīcijas un ko var pagūt apskatīt jau pirms sestdi...
Mākslas norises «Baltajā naktī» – aktualitātes, tradīcijas un ko var pagūt apskatīt jau pirms sestdienas
Gan aktuālus jautājumus provocējoši, gan meditatīvi pasākumi šogad veidos ikgadējās "Baltās nakts" programmu, kas Rīgā notiks naktī no sestdienas uz svētdienu. Kopumā būs vairāk nekā 20 mākslas norišu – dažādas instalācijas, performances, izrādes, izstādes, kā arī diskotēkas, ko šogad rīkos gan dzejnieki, gan ar mūziku aizrāvušies arhitekti. Līdzās Rīgas centram būs arī daudz pasākumu apkaimēs – Āgenskalnā, Ziepniekkalnā, Čiekurkalnā, Pļavniekos, Bolderājā un vēl citviet. Atsevišķi "Baltās nakts" darbi pilsētvidē būs apskatāmi jau no 1. septembra, to vidū instalācija "Par mieru!" Bastejkalnā un instalācija "Dārzs, kur saule riet" Ziedoņdārzā.
Raiņa un Aspazijas mājā Diānas Dimzas-Dimmes izstāde par mūslaiku ticības aspektiem
Raiņa un Aspazijas mājā Diānas Dimzas-Dimmes izstāde par mūslaiku ticības aspektiem
Rīgā, Raiņa un Aspazijas mājā, atklāta mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes izstāde "Ticības spektrs", kas vēsta par dažādiem cilvēka ticības aspektiem. Visi darbi ir jauni, radīti pēc kara sākuma Ukrainā, domājot par garīgajiem procesiem cilvēkos, kas rodas tieši kara kontekstā. Tā kā izstāde veidota tieši Raiņa un Aspazijas muzejam, māksliniece daudz lasījusi viņu daiļradi, iespaidojoties arī no Raiņa un Aspazijas idejām un ticības meklējumiem.
Šonedēļ Rīgā gaidāmas vairāk nekā 20 mākslas norises «Baltajā naktī»
Šonedēļ Rīgā gaidāmas vairāk nekā 20 mākslas norises «Baltajā naktī»
Sestdien, 3. septembrī, Rīgā 17. reizi notiks mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Tā laikā galvaspilsētas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā, Pļavniekos, Čiekurkalnā un citviet galvaspilsētā varēs baudīt vairāk nekā 20 foruma rīkotāju sagatavotās koncertprogrammas, performances un instalācijas, kā arī izrādes, izstādes un festivālu īpašo piedāvājumu, informēja Rīgas domē.
Vai zini, kā tiek gleznotas Jēzus Kristus un Dievmātes ikonas?
Vai zini, kā tiek gleznotas Jēzus Kristus un Dievmātes ikonas?
Vārds ikona tulkojumā no grieķu valodas nozīmē – tēls, attēls. Kristus ir pirmā ikona, vienīgais Dieva attēls. Vēstulē kolosiešiem  lasām: "Viņš ir neredzamā Dieva attēls, visas radības pirmdzimtais." (Kol.1:15) Tāpēc būtībā visa ikonogrāfija ir kristocentriska – Kristus ir pirmā ikona. Visas pārējās ikonas tā vai citādi ir saistītas ar Kristu.
Vai zini, ka Vilhelmu Purvīti uzskatīja par vienu no labākajiem sniega gleznotājiem Eiropā?
Vai zini, ka Vilhelmu Purvīti uzskatīja par vienu no labākajiem sniega gleznotājiem Eiropā?
1901. un 1902. gadā Vilhelma Purvīša gleznas intensīvi ceļoja gan pa lielizstādēm Vācijā, Austrijā un Francijā, gan personālizstāžu turnejā Vācijā, autoram izpelnoties gan vairākas tautiešu un novadnieku lepnumam glaimojošas lielizstāžu medaļas, gan – jo svarīgāk – atzinīgus kritiķu vērtējumus, kuros īpaši cildināta viņa meistarība sniega gleznošanā. Divi no visvairāk atzinības guvušajiem darbiem – "Ziemeļu nakts" un "Marta vakars" – atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā.
No Austrālijas apceļošanas līdz Latvijas sēņotāja kaislībai. Mākslinieces Agneses Kauperes izstāde L...
No Austrālijas apceļošanas līdz Latvijas sēņotāja kaislībai. Mākslinieces Agneses Kauperes izstāde Liepājā
No 25. augusta Liepājas muzejā skatāma mākslinieces un scenogrāfes Agneses Kauperes darbu izstāde "Ķenguru neredzēju". Tā ir pirmā mākslinieces personālizstāde Liepājā. Izstādē ir daudz zilās krāsas un ūdens, kas iedvesmojis autori, reiz viesojoties Austrālijā, gan dzīvojot ikdienā Liepājā, kur pelde jūrā ir mākslinieces ikdienas rituāls. Klusās dabas tvertas arī Rīgā un, visbeidzot, tuvojoties rudenim, izstādē būs redzams arī kas no sēņu pasaules.
Zviedrijā atklās Jāzepa Grosvalda mākslas darbu izstādi
Zviedrijā atklās Jāzepa Grosvalda mākslas darbu izstādi
No 2022. gada 28. augusta līdz 2023. gada 8. janvārim Vermlandes muzejā Kārlstadē, Zviedrijā, notiks izstāde "Dzīvojot mirklim. Jāzepa Grosvalda māksla", kas caur gleznām, zīmējumiem un priekšmetiem vēsta par daudzpusīgā latviešu mākslinieka Jāzepa Grosvalda dzīvi un daiļradi, informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd