No Austrālijas apceļošanas līdz Latvijas sēņotāja kaislībai. Mākslinieces Agneses Kauperes izstāde Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 25. augusta Liepājas muzejā skatāma mākslinieces un scenogrāfes Agneses Kauperes darbu izstāde "Ķenguru neredzēju". Tā ir pirmā mākslinieces personālizstāde Liepājā. Izstādē ir daudz zilās krāsas un ūdens, kas iedvesmojis autori, reiz viesojoties Austrālijā, gan dzīvojot ikdienā Liepājā, kur pelde jūrā ir mākslinieces ikdienas rituāls. Klusās dabas tvertas arī Rīgā un, visbeidzot, tuvojoties rudenim, izstādē būs redzams arī kas no sēņu pasaules.

No Austrālijas apceļošanas līdz Latvijas sēņotāja kaislībai. Mākslinieces Agneses Kauperes izstāde Liepājā
00:00 / 04:22
Lejuplādēt

Agnese Kaupere ar ģimeni pandēmijas laikā pārcēlās uz dzīvi Liepājā. Vai tā būs uz visiem laikiem, to gan māksliniece nevarot apgalvot, taču Liepāja ir viņas dzimtā pilsēta, tāpēc te viss pazīstams un skaidrs, gluži kā iespēja būt ikdienā tik tuvu jūrai. Par savu dzīvi Liepājā stāsta Agnese Kaupere: "Tagad es katru dienu eju peldēt. Šis bija pirmais gads, kad es gāju peldēt arī ziemā, visu cauru gadu peldu. Tad man liekas, ka es vairs nevarētu izturēt bez jūras. Tagad tieši biju Rīgā, gāju peldēties Ķīpsalā, un tad es domāju, nu nē, gribu atpakaļ uz Liepājas jūru. Tas viss ir tik tuvu mājām, tik pazīstams un savs, var nokļūt no viena punkta līdz otram, bet galvenais jau cilvēki."

Agnese Kaupere piedalījusies vairākās grupu izstādēs. 2019. gadā veidojusi personālizstādi Valmierā. "Ķenguru neredzēju" ir mākslinieces pirmā personālizstāde Liepājā. Izstādē skatāmajos darbos mainīgās formas un "klusās dabas" tvertas Liepājā, Rīgā un tālajā Austrālijā. Par Liepājas un Austrālijas sasaisti stāsta māksliniece: "Daudz kur ir būts, bet Austrālija likās ļoti tālu. Tieši no Liepājas kara laikā uz Austrāliju savulaik bija izbraukuši arī mani radi, tad viss tā labi saslēdzās – Austrālija, Liepāja, ūdens."

Izstādē ir daudz zilo toņu un jūras klātbūtne, arī filozofiskas pārdomas par to, ka mūs visus vēro, kas nolasāms no viena darba, kur bērnam pie baseina seko novērošanas kamera. Agneses Kauperes personālizstādei ir intriģējošs nosaukums – "Ķenguru neredzēju".

"Nav jau visi darbi saistīti tikai ar Austrāliju, tad es domāju, kā lai tos savieno. Nejauši klausījos grupu "Alejas", un tur ir dziesma ar nosaukumu "Austrālija", tur dzied dziesmu – ķenguru redzēju, delfīnu redzēju," stāsta māksliniece. "Nesen bija ziņas, ka Liepājā izmucis ķengurs, ka joprojām dzīvojot Liepājas mežos. Likās nedaudz smieklīgi, Austrālijā neredzēju, varbūt Liepājā satikšu ķenguru, no jūras arī visādi neparasti dzīvnieki šogad ir izpeldējuši. Ar klimata pārmaiņām, kas zina... mums jau arī tagad ir kā Austrālijā – karsti."

Līdzās košajām krāsām ar jūras tematiku un abstrakcijām gleznās izstādē redzami arī melnbalti un askētiski darbi, piemēram, lielformāta skices. 

"Tas ir pēdējais no maniem darbiem. Te ir trīs telpas, un tad domāju, ka viena telpa varētu būt radošais process, lielas skiču lapas, kad es ar lielu otu un garu kātu varu izplosīties. Gribēju, lai tas ir kā tāds liels skiču lauks, kuram cilvēki iziet cauri," skaidro Kaupere.

"Ar katru jaunu darbu sēriju vēlos izkāpt ārpus saviem rāmjiem," saka autore. "Gleznošanu uztveru kā procesu, kurā darbs "paiet un plūst" cauri vairākiem posmiem un konceptuālām evolūcijām. Košie krāsu toņi sniedz man enerģiju un pacilātību, bet melnbaltie darbi ir kā meditācija, kas top klusumā."  Izstādei tapis vēl kāds īpašs darbs, kur redzamas gailenes. No Austrālijas apceļošanas līdz Latvijas sēņotāja kaislībai. Māksliniece stāsta, ka šogad vēl nav sanācis pasēņot: "Šogad nav sanācis laiks, es ceru, ļoti ceru. Laikam tāpēc arī gailenes uzgleznojās, jo vēl neesmu bijusi, bet ļoti gribu."

Mākslinieces Agnese Kauperes personālizstāde "Ķenguru neredzēju" Liepājas muzejā būs skatāma līdz 16. oktobrim.

Par mākslinieci

Māksliniece Agnese Kaupere Latvijā ir pazīstama ne tikai kā gleznotāja, bet arī kā scenogrāfe – kopš 2013. gada viņa rada kostīmus un scenogrāfijas gan izrādēm dažādos Latvijas teātros, gan neatkarīgos uzvedumos.

Agnese Kaupere 2020. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, iegūstot maģistra grādu, kā arī 2017. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas nodaļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti