Šonedēļ Rīgā gaidāmas vairāk nekā 20 mākslas norises «Baltajā naktī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sestdien, 3. septembrī, Rīgā 17. reizi notiks mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Tā laikā galvaspilsētas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā, Pļavniekos, Čiekurkalnā un citviet galvaspilsētā varēs baudīt vairāk nekā 20 foruma rīkotāju sagatavotās koncertprogrammas, performances un instalācijas, kā arī izrādes, izstādes un festivālu īpašo piedāvājumu, informēja Rīgas domē.

Instalācija "Par mieru!" Bastejkalnā un "Dārzs, kur saule riet" Ziedoņdārzā

Atsevišķi "Baltās nakts" darbi pilsētvidē būs apskatāmi jau no 1. septembra. Bastejkalnā Zinību dienas vakarā būs vērojama instalācija "Par mieru!". Vairāk nekā 100 metru garo gaismas instalāciju veidos 50 divus metrus augsti izgaismoti skrējēju silueti, kas simulēs kustību kā manifesta formu. Instalācijas autors ir slovāku mākslinieks un gaismu dizainers, kurš pazīstams ar pseidonīmu sedemminut. Viņa instalācija 2020. gadā bija apskatāma Bratislavas "Baltās nakts" programmā, bet dziļāku un sabiedriski aktuālu vēstījumu tā ieguva Košicē, kad 2022. gada martā tur notika koncertakcija, paužot slovāku sabiedrības nosodījumu karam Ukrainā.

Tikmēr Ziedoņdārzā no 1. septembra diennakts tumšajā periodā būs apskatāma audiovizuālā pilsētvides instalācija, kuras centrā atradīsies vides objekts – saulriets. Katram apmeklētajam pienākot pie mākslīgās saules, tā uztvers cilvēka klātbūtni un aktivizēs audio failus, kuros ierakstīti dažādi Latvijas dzejnieku dzejoļi par sauli, kā arī Latvijas dabas skaņas.

Biopoētika pilsētas kanālā un audiovizuāla instalācija "Matērija. Telpa" Tallinas ielā

Sestdien no pulksten 21.00 līdz pulksten 3.00 pilsētas kanālā pie Rīgas Brīvostas pārvaldes ēkas būs skatāma optiska gaismas projekcija uz vēdekļveida ūdens ekrāna. Tajā atainotā krāšņās un izteiksmīgās projekcijas tēlu valoda vēstīs par ūdens izcelsmi, atmiņu un pirmatnējo spēku, kas stāv pretī apkārt esošajai civilizācijai.

Savukārt no pulksten 19.00 līdz pulksten 2.00 koncertzālē "Tu jau zini Kur" būs baudāma audiovizuālā instalācija "Matērija. Telpa". Instalācija ir pirmatnējās skaņas un attēla meklējumi akadēmiskajā, elektroniskajā mūzikā un video mākslā.

Īpašs muzikālās skaņas un gaismas notikums "Glāss. Einšteins. Locītavas" ar laikmetīgās dejas un cirka elementiem būs aplūkojams Āgenskalna tirgū.

Dzejas diskotēka Viesturdārzā, festivālu "Homo Novus", "Survival Kit", "Skaņu mežs" programmas un pasākumi apkaimēs

Laikmetīgās mākslas performances apmeklētāji aicināti baudīt "Baltās nakts" pasākumus arī Tallinas ielas kvartālā, dejas, foto un video instalāciju "Re Vera" Skolas ielā 2, dzejas diskotēku Viesturdārzā, Arhitektu nakts izstādes un diskotēku Torņa ielā, savukārt video mākslas un mūzikas mijiedarbības spēku pasākums "Videogrāfija  XVII – Space Textures XVI" gaidāms Vagonu ielā 21.

Vairākus laikmetīgās mākslas pasākumus "Baltajā naktī" piedāvās arī festivāli "Survival Kit 13" un starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" Vecrīgā, kā arī nepieradinātās mūzikas un filmu mākslas festivāls "Skaņu mežs" Rīgas Anglikāņu Sv.Pestītāja baznīcā.

Tāpat gaidāms koncerts "Balta nakte, zaļa zāle" Mazās ģildes dārzā, Kristīnes Prauliņas uzstāšanās Ēbelmuižas parkā, koncertprogramma "Momentary" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un grupas "alejas" koncerts Kultūras pilī "Ziemeļblāzma". Tikmēr uz burvju triku izrādi "Baltās nakts maģija" visi aicināti kultūrtelpā "Strops" Pļavnieku bērzu birzī.

Par "Balto nakti"

"Baltā nakts" ir mūsdienu kultūras forums, ko organizē un finansē Rīgas pašvaldība sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Plašāka "Baltās nakts" programma pieejama tīmekļvietnē baltanakts.lv un "Facebook" lapā "Rīgā notiek".

"Baltā nakts" Rīgā ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, un šobrīd šim tīklam ir pievienojušās pilsētas visā pasaulē. Baltās nakts ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentus daudzveidīgās mākslas norisēs.

Atsaucoties ES pasludinātajam Eiropas Jaunatnes gadam, šā gada "Baltās nakts" kultūras aktivitātēs un notikumos tiek aktualizētas tādas tēmas kā līdzdalība, līdztiesība un iekļaušanās, ilgtspēja, labbūtība, zaļāka un digitālāka Eiropa, jauniešu fiziskā un garīgā veselība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti