Mariona Baltkalne

Mg.art, Latvijas Radio 1 žurnāliste, LSM.lv autore

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Latvijas un Lietuvas likteņi līdzīgi arī 1949. gada deportāciju kontekstā. Saruna ar lietuviešu vēst...
Latvijas un Lietuvas likteņi līdzīgi arī 1949. gada deportāciju kontekstā. Saruna ar lietuviešu vēsturnieku
Latvijas un Lietuvas likteņi Otrā pasaules kara laikā un pēc kara ir līdzīgi, un to var attiecināt arī uz 1949. gada marta deportācijām. Masu deportācijas gan notika arī citos gados, kopumā Lietuvā īstenotas aptuveni 15 līdz 20 deportāciju operācijas. Par to Latvijas Radio raidījums "Zināmais nezināmajā" sarunājās ar Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās izpētes centra vēsturnieku Benu Navakausku.
Izdzīvo tie, kam ir gara spēks. Evelīnas Deičmanes terapeitiskā izstāde
Izdzīvo tie, kam ir gara spēks. Evelīnas Deičmanes terapeitiskā izstāde
Evelīna Deičmane " Purvīša balvai 2023" nominēta par izstādi "Dejorgāns / Tanzorgan", kas norisinājās "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrā. Evelīnas Deičmanes izstādē kopā savijusies viņas personīgā pieredze, uzaugot mazā lauku ciematiņā deviņdesmitajos gados, ar ilgu gadu pētījumu par "izdzīvošanas mākslu". Deičmane stāsta par skarbiem notikumiem caur savu ķermenisko pieredzi, bet pāri visam prieks par iespēju dzīvot un būt kustībā. Mākslas zinātniece Līna Birzaka-Priekule teic, ka izstādei piemīt kas terapeitisks.
«Esam ārstējuši vēzi bez lielas sapratnes.» Saruna ar ASV medicīnas zinātņu doktoru Viljamu Morisu
«Esam ārstējuši vēzi bez lielas sapratnes.» Saruna ar ASV medicīnas zinātņu doktoru Viljamu Morisu
Laboratorijas ir neatsverama medicīnas jomas sastāvdaļa, kas cilvēkiem piedāvā testu veikšanu un biomarķieru analīzi, bet kādas tās varētu būt nākotnē? Ko jaunu mēs varētu iegūt no laboratorijām, un kā varētu mainīties laboratoriju loma sabiedrībā, to Latvijas Radio raidījumā "Zināmais nezināmajā" skaidroja medicīnas zinātņu doktors, Amerikas Savienoto Valstu (ASV) uzņēmuma "Mayo Clinic Laboratories" prezidents un izpilddirektors Viljams Moriss.
Dalītā bēda. Mākslinieces Ances Eikenas spēja skatītāju pielaist tuvu gan traumatiskai pieredzei, ga...
Dalītā bēda. Mākslinieces Ances Eikenas spēja skatītāju pielaist tuvu gan traumatiskai pieredzei, gan mīlestībai
Māksliniece Ance Eikena Purvīša balvai nominēta par personālizstādi "Dievs Tēvs Debesīs" mākslas telpā "Brīvība". Izstāde ir stāsts par mākslinieces attiecībām ar tēvu alkoholiķi, kas rosina domāt par tik daudzām ģimenēm pazīstamo pieredzi un tās cēloņiem. Mākslas zinātniece Līna Birzaka-Priekule atzīmē mākslinieces spēju un drosmi skatītāju pielaist tik tuvu gan traumatiskai pieredzei, gan mīlestībai, ka "kļūst neērti un nedaudz pat kauns".
Izstāde «Rožu iela» Stūra mājā – atgādinājums par pagātni un spogulis tagadnei
Izstāde «Rožu iela» Stūra mājā – atgādinājums par pagātni un spogulis tagadnei
Pagājušā gada satricinājumi likuši vēlreiz apzināties, cik svarīgi ir skaidrot vēsturi un runāt patiesību. Karš Ukrainā un bēgļu straume tā rezultātā liek domāt arī par Latvijas ļoti drūmu vēsturi ar salauztām dzīvēm un izšķirtām ģimenēm. Ukrainiete Viktorija Pivena, kura Krievijas iebrukuma dēļ pašlaik ir šķirta no savas ģimenes un atrodas Latvijā, Stūra mājā izveidojusi izstādi "Rožu iela", kas stāsta par sieviešu likteņiem padomju okupācijas laikā Latvijā. Izstāde atklāta 2022. gada 5. decembrī un kļūs par pastāvīgu Stūra mājas ekspozīcijas sastāvdaļu.
Ginks, litopši un Gētes palma. REPORTĀŽA no pasaulē vecākā botāniskā dārza Padujā
Ginks, litopši un Gētes palma. REPORTĀŽA no pasaulē vecākā botāniskā dārza Padujā
Itālijas pilsēta Paduja vieniem varētu saistīties ar pilsētas patrona Svētā Antonija vārdu, bet citiem nāks prātā krāšņās mākslinieka Džoto freskas Skrovenji kapellā. Bet ievērības cienīgs ir arī fakts, ka Padujā atrodams pasaulē vecākais universitātes botāniskais dārzs. Paduja atrodas pusstundas brauciena attālumā no Venēcijas, un Venēcijai šajā gadījumā ir būtiska nozīme, jo Padujas Universitātes botānisko dārzu 1545. gadā dibinājis kādreizējās Venēcijas Republikas senāts.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd