Madara Ābeltiņa


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Valsts kontroliera amatam - 2 pretendentes
Valsts kontroliera amatam - 2 pretendentes
Līdz noteiktajam termiņam - šīs darba dienas beigām - Saeimā iesniegti divi Valsts kontroles vadītāja amata kandidātu uzvārdi. Abas pretendentes izvirzījušas koalīcijas partijas, kuras arī šajā procesā apmainījās ar savstarpējiem pārmetumiem. Koalīcijas partiju Saeimas frakciju vadītāji gan neizslēdz iespēju, ka galu galā līdz izšķirīgajam balsojumam parlamentā varētu nonākt tikai viena kandidatūra. Bet kura tā būs?
Vai vienpersoniski drīkst lemt par atlaidēm transportā?
Vai vienpersoniski drīkst lemt par atlaidēm transportā?
Intensīvās snigšanas dēļ autovadītāji jau otro reizi visu dienu varēja izmantot sabiedrisko transportu bez maksas. Reti kurš autovadītājs ir pret šādu pirmssvēku dāvanu. Taču politikas analītiķi un normatīvo aktu eksperti pilsētas labdarībā saskata Nila Ušakova vienpersonisku patvaļu un neadekvātu Salatēva lomas uzņemšanos. Kas Nilu Ušakovu pilnvaro iepriekšējās dienas vakarā nolemt, ka nākamajā dienā auto tehniskā pase būs līdzvērtīga autobusa, tramvaja vai trolejbusa biļetei, skaidroja Madara Rudzīte.
Gatavojas vērienīgi atzīmēt LTF jubileju
Gatavojas vērienīgi atzīmēt LTF jubileju
Nākamgad apritēs 25 gadi, kopš tika dibināta Latvijas Tautas fronte - organizācija, kas apvienoja vairāk nekā 100 tūkstošus cilvēku un rosināja trešo Atmodu. Augstākajā padomē, kas 1990. gada 4. maijā pieņēma Latvijas valsts neatkarības deklarāciju, bija 134 Tautas frontes deputāti. Lai cienīgi pieminētu Latvijas Tautas frontes veikumu, nākamgad plānoti vērienīgi pasākumi. Mūsu filmēšanas grupa šodien Rīgas ielās pārliecinājās, ka pašreizējie divdesmitgadnieki mokās minējumos, meklējot atbildi jautājumam, kas ir Tautas fronte un Dainis Īvāns.
Aicina atsaukties cilvēkus, kuri redzēja kā sievieti vilka pa zemi autobuss
Aicina atsaukties cilvēkus, kuri redzēja kā sievieti vilka pa zemi autobuss
Kāds ar satiksmi saistīts traģisks negadījums vakar gaišā dienas laikā noticis Juglā. Informācija par to pagaidām gan ir skopa un neskaidra. Slimnīcā mirusi sieviete, kas guva smagas galvas traumas pēc tam, kad, izkāpjot no autobusa, viņas roku iespieda durvīs, bet - autobuss turpināja ceļu un sievieti vilka pa zemi. Pagaidām lietā ir tikai viens aculiecinieks. Autobusa šofera liecība atšķiras. Tāpēc policija lūdz atsaukties 40. autobusa maršruta pasažierus, kuri vakar pēcpusdienā redzēja notikušo.
Rīgas Zooloģiskais dārzs svin savu simto jubileju
Rīgas Zooloģiskais dārzs svin savu simto jubileju
Rīgas Nacionālajam Zooloģiskajam dārzam rīt apritēs simtā pastāvēšanas gadadiena. Par godu jubilejai šogad izdota pastmarku sērija ar zooloģiskā dārza iemītnieku foto, kā arī izkaltas pieci tūkstoši jubilejas monētu. Rīgas zoodārza iemītnieku skaits gadsimta laikā no dažiem desmitiem dzīvnieku pieaudzis līdz vairāk nekā trijiem tūkstošiem. 90 no Mežaprakā apskatāmajām dzīvnieku sugām ierakstītas sarkanajā grāmatā. Par Rīgas Zooloģiskā dārza ilgā mūža līkločiem stāsta Madara Rudzīte.
Deputātiem skaidro radaru lietu
Deputātiem skaidro radaru lietu
Par otru pēdējā laika apspriestāko tematu- fotoradariem, šodien diskutēja arī Saeimā. Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā bija ieradušies Iekšlietu ministrijas un valsts policijas pārstāvji, lai sniegtu atbildes un atspēkotu daudzās aizdomas, kādas gan sabiedrībai radušās par fotoradaru ieviešanas procesu. Valsts ir piemānīta, fotoradari bijuši vien peļņas ierīces, bet vienošanās ar uzņēmumu "Vitronic Baltica", jau sākotnēji bijusi mīklaina un aizdomīga. Tās ir dažas no deputātu šodien izteiktām replikām. Tomēr visi ir vienisprātis, ka radaru darbībai Latvijā jāturpinās.
Latvija- studentu lielvalsts
Latvija- studentu lielvalsts
Mēneša laikā izvērtušās spraigās diskusijas par augstskolu akreditācijas noteikumiem šodien turpinājās arī valdībā. Un rezumējās ar pozitīvu lēmumu dot zaļo gaismu izglītības ministra Roberta Ķīļa iecerēm pamatīgi izvētīt studiju programmu kvalitāti un līdz ar to arī skaitu. Piemēram, Anglijā, kur dzīvo 60 miljoni iedzīvotāju, ir 160 augstskolas, bet divu miljonu valstī Latvijā 60 augstākās mācību iestādes. Atbilstoši Anglijas proporcijai, Latvijā nevajadzētu būt vairāk par 7 augstskolām. Un to beidzējiem nevajadzētu drīz pēc diploma saņemšanas reģistrēties bezdarbnieku rindās.
Ceļš būs jauns, bet māja sabojāta
Ceļš būs jauns, bet māja sabojāta
Bedres uz Latvijas ceļiem jau izsenis ir temats, kas nevienu neatstāj vienaldzīgu. Kaut arī ceļu remonti vienmēr ir ilgi, rada neērtības un troksni tuvējā apkārtnē, rezultāta gaidās ļaudis neērtības pacietīgi pārcieš. Taču Strenču iedzīvotājas Nadeždas mērs ir pilns. Būvējot tranzītceļu Strenčos, nozāģēti viņas nama apstādījumi un izkustināti senā nama pamati.
Latvijas meitene savaldzina Ķīnu
Latvijas meitene savaldzina Ķīnu
Un ziņu turpinājumā - kāds iedvesmojošs veiksmes stāsts. Gaišmatainā meitene Anželika Smirnova Latvijā bija vienkārša studente, kurai patīk apgūt valodas. Lai pārbaudītu savas spējas, viņa apņēmās apgūt arī grūto ķīniešu valodu. Jau pēc pirmā mācību semestra meitene saprata, ka savu darbu noteikti centīsies saistīt ar ķīniešu valodu un kultūru. Latvijas Universitātes orientālistikas studiju noslēgumā viņas dzīvi par 180 grādiem izmainīja dalība starptautiskajā ķīniešu valodas konkursā.
Projekta «Teātris.zip» ietvaros LTV demonstrēs virkni teātra izrāžu
Projekta «Teātris.zip» ietvaros LTV demonstrēs virkni teātra izrāžu
Līdz ar jaunā mācību gada sākumu Latvijas Televīzijā būs jauns raidījums "Teātris.zip". Tiešraidē no teātra zāles vai, izmantojot plašos Latvijas Televīzijas arhīva materiālus, rādīs izcilākās izrādes, kas dažādos laikos tapušas Latvijas teātros. Pirms un pēc izrādes, kā arī starpbrīžos televīzijas skatītāji varēs klausīties interesantās diskusijās. Studijā neformālā gaisotnē sarunāsies režisori, aktieri, skatuves noformētāji un teātra kritiķi. Pirmā tiešraide - jau 3. septembrī pulksten 19. Tajā no Dailes teātra translēs izrādi "Punktiņa un Antons" Dž. Dž. Džilindžera režijā.
Medaļnieku naudas balvas
Medaļnieku naudas balvas
Ar skaļiem saucieniem vai aiturētu elpu līdzjutēji vēroja, kā Pekinas olimpisko spēļu čempions Māris Štrombergs vakar vēlreiz apliecināja, ka ir labākais BMX riteņbraucējs pasaulē un saņēma vēl vienu zelta medaļu. Bronzas medaļniekiem pludmales volejbolā, zelta kavalierim BMX riteņbraukšanā un tāllēcējai Inetai Radevičai par iegūto ceturto vietu valdības pārstāvji jau apsolījuši izmaksāt maksimālās naudas prēmijas, kuras gan viņi varētu saņemt gada beigās.
Nacionālais teātris jaunajā sezonā godinās Blaumani
Nacionālais teātris jaunajā sezonā godinās Blaumani
Šogad aprit 150 gadu, kopš dzimis latviešu izcilais prozaiķis un dramaturgs Rūdolfs Blaumanis. Vairākus pārsteigumus par godu jubilejai šosezon gatavo Nacionālā teātra jaunā aktieru un režisoru paaudze. Kā jau ierasts, arī šogad sezonas atklāšanas svinīgo noskaņu vairoja Nacionālā teātra balvu pasniegšana saviem talantīgākajiem.
Neatkarīgās Latvijas olimpiešu gaitas vasaras Olimpiskajās spēlēs
Neatkarīgās Latvijas olimpiešu gaitas vasaras Olimpiskajās spēlēs
Pirmo neatkarīgās Latvijas valsts olimpisko komandu noformēja 1924. gadā. 8. vasaras olimpiskajās spēlēs Parīzē Latviju pārstāvēji 41 sportists. Viņu vidū bokseri, atlēti, ritreņbraucēji, svarcēlāji vieglatlēti un futbolisti. Lai varētu piedalīties šajā sporta notikumā, īsā laikā tika paveikti apjomīgi organizatoriskie darbi. To skaitā nodibināta Latvijas olimpiskā komiteja. Askētisms, līdz pat trūkumam, dominēja visās sportistu gatavošanās jomās. Kā klājies Latvijas valsts olimpiskajām komandām citās vasaras Olimpiskajās spēlēs -- interesējās Madara Rudzīte.
Gatavojas Paralimpiskajām spēlēm
Gatavojas Paralimpiskajām spēlēm
Rihards Snikus ir 24 gadus jauns puisis, kura apbrīnojamā apņēmība un mērķtiecība savu sapņu īstenošanā par spīti cerebrālaji triekai, jau reiz godināta ar sabiedrības atzinības balvu "Latvijas Lepnums". Ar viņa sportiskajiem panākumiem arī ir vērts lepoties - Rihards apstiprināts dalībai Paraolimpiskajās spēlēs.
Biķernieku trasē pulcējas senlietu kolekcionāri
Biķernieku trasē pulcējas senlietu kolekcionāri
No porcelāna lelles un plašu atskaņotāja līdz karavīra formas tērpam un žigulim. Tik plašs bija šīsdienas retro lietu tirdziņa piedāvājums Biķernieku trasē. Par spīti lietainajai un vējainajai dienai vairāki desmiti senlietu kolekcionāru ar prieku pavadīja dienu kopā ar domubiedriem, tirgojoties un dižojoties ar savu kolekciju papildinājumiem.
Festivāls "Baltica" pieskandina Turaidu
Festivāls "Baltica" pieskandina Turaidu
Latvijā turpinās 25. folkloras festivāls "Baltica". Šodien, novadu dienā, daļa festivāla dalībnieku pieskandināja Dainu kalnu Turaidā. Dziesmu dārzā skanēja dziesmas ne tikai latviešu valodā un dialektos bet arī lietuviešu, igauņu, ukraiņu, itāliešu un bulgāru valodās.
Piemin ebreju tautas genocīda upurus
Piemin ebreju tautas genocīda upurus
Plīvojot karogiem ar sēru lenti, Latvijā šodien piemin vienu no traģiskākajām dienām mūsu valsts vēsturē. 1941. gadā nacistiskais režīms sāka Latvijā dzīvojošo ebreju masveida iznīcināšanu. 4. jūlijā pirms 71 gada tika nodedzinātas gandrīz visas Rīgas sinagogas un sākās baisākā lappuse Latvijas ebreju vēsturē -- holokausts. Galvenais atceres pasākums šodien notika vietā, kur 1941-mā gada 4. jūlijā nacistu atbalstītāji nodedzināja sinagogu kopā ar lūgšanas namā esošajiem cilvēkiem.
Dodas gājienā atzīmējot Baigā gada notikumus
Dodas gājienā atzīmējot Baigā gada notikumus
"Nost cionistu sulaiņu valdību - Latviju Latviešiem" , "Rokas nost no Latvijas". Ar šādiem saukļiem bruņojušies pārsvarā vecākās paaudzes ļaudis šodien pulcējās pie Okupācijas muzeja. Viņi kuplā pulkā devās cauri Vecrīgai līdz Brīvības piemineklim, tā atzīmējot 1940.-1941.gada notikumus, kas zināmi kā Baigais gads.
Latvieši dodas uz Pasaules koru olimpiādi
Latvieši dodas uz Pasaules koru olimpiādi
Pēc četrām dienām gaisā pacelsies vairākas lidmašīnas, kas uz Amerikas Savienotajām valstīm vedīs kori Sōla. Latvijas kultūras akadēmijas jauniešu koris, Sinsinati pilsētā piedalīsies pasaules koru olimpiādē 2012. Tas ir pasaules vislielākais koru forums, kur ik pēc diviem gadiem satiekas desmitiem tūkstošu kora dziedātāju. Nākamā, 2014. gada olimpiādi rīkos Latvija. Komponists Ēriks Ešenvalds tai jau uzrakstījis himnu. Bet koristiem uzticēts būt par " Rīgas 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas vēstnešiem koru olimpiādē ASV.
«Dinamo Rīga» hokejisti spēlē galda hokeju ar bērnu slimnīcas pacientiem
«Dinamo Rīga» hokejisti spēlē galda hokeju ar bērnu slimnīcas pacientiem
Ar rezultātu 39 pret 36 šodien hokeja kluba "Dinamo Rīga" hokejisti un viņu atvases revanšējās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas darbinieku un pacientu komandām. Galda hokejs starp mazajiem pacientiem un ledus hokeja meistariem jau kļuvis par Bērnu aizsardzības dienas tradīciju. Kā noritēja spraigā cīņa -- par to nākamais stāsts.
Īstenos atbalsta programmu Latvijas paraolimpiešiem
Īstenos atbalsta programmu Latvijas paraolimpiešiem
7 procentiem Latvijas iedzīvotāju ir piešķirta invaliditāte. No visiem invalīdiem ar kustību traucējumiem sportam pievērsušies 10%. Latvijas paraolimpieši jau gadiem gūst lielus panākumus starptautiskos čempionātos. Viņu kontā ir gan bronzas medaļa šā gada stājhokeja pasaules čempionātā, gan virkne godalgu lodes grūšanā un diska mešanā, kā arī ievērojami panākumi citos sporta veidos. Taču reti kurš Latvijā zina un seko līdzi šo sportistu panākumiem. Paraolimpiskā komiteja skaidro - ja jāizvēlas, uz kā rēķina ietaupīt, tā vienmēr ir arī pašreklāma.
Cilvēkiem ratiņkrēslos daudzas vietas un ielas Rīgā ir nepieejamas
Cilvēkiem ratiņkrēslos daudzas vietas un ielas Rīgā ir nepieejamas
Piezvanīt ģimenes ārstam un pieteikt vizīti liekas vienkāršāk par vienkāršu, taču nedzirdīgs cilvēks patstāvīgi to izdarīt nevar. Cilvēku ratiņkrēslā var nepamanīt arī aiz augstās reģistratūras letes. Par šiem un citiem invalīdu ikdienu apgrūtinošiem faktoriem šodien diskutēja arī labklājības un veselības ministre.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd