Apgūt latviešu valodu, kā izrādās, var, šo procesu sasaistot ar Latgales kulināriju, ko veiksmīgi īsteno Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā. Te ārvalstu studentiem un akadēmiskajam personālam augusta vidū deviņu dienu garumā aizrit pirmā starptautiskā latviešu valodas un kultūras vasaras skola „Izgaršo latviešu valodu”. Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Polijas, Čehijas, Meksikas vasaras skolas dalībnieku diena sākas ar latviešu valodas nodarbību, kas turpinās virtuvē.
"Jau tagad mēs ar viņiem varam iesākt sarunu latviešu valodā, neskatoties uz to, ka dalībnieki nāk no ļoti dažādām valstīm," stāstīja akadēmijas projektu koordinatore Margarita Graičonoka.
Valodas apguves galvenais garants ir daudzveidīgās metodes. Vasaras skolā izmanto kā tradicionālās nodarbības, kas sekmē komunikatīvo kompetenci, tā arī ar kulinārijā integrētās.
"Sagatavojušas tādas īpašas tehnoloģiskās kartes latviešu valodā, kur parādīts konkrēta ēdiena gatavošanas process, un tad mēs arī praktiski gatavojam un arī vienlaikus mācāmies gan darbības vārdus, gan pārtikas produktu nosaukumus," skaidroja latviešu valodas pasniedzēja Antra Kļavinska.
"Ir daudzas darbības, kuras atkārtojas, piemēram, kaut vai "saģērbties", "uzlikt galvā cepurīti", "apģērbt priekšautu", "uzvilkt cimdiņus". Viņi jau ģērbjas un saka, ko viņi dara," stāstīja pārtikas tehnoloģijas pasniedzēja Inese Silicka.
Iesāktā iecere Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, domājams, tiks turpināta arī nākamgad, bet jau šogad vasaras skolas dalībnieki ne vien gatavo, lasa, raksta un klausās, bet arī iepazīst Rēzekni, Ludzu, apmeklē Latgales tradicionālās kultūras centrus un tūrisma objektus, kā arī zina, kas ir Jāņu siers.