PVD Ukrainas izcelsmes vafelēs konstatē būtiski paaugstinātu transtaukskābju daudzumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Veicot robežkontroli, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Ukrainas izcelsmes konditorejas izstrādājumos – ražotāja "Mir lakomstv" vafelēs "Plombir" konstatējis būtiski paaugstinātu transtaukskābju līmeni. Produktā tas bija pārsniegts vairāk nekā 30 reizes. 

Pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir noteikts četrās no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm – Latvijā, Dānijā, Austrijā un Ungārijā.

Latvijā noteiktais pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir atkarīgs no kopējā tauku daudzuma produktā:
•    2 grami uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma (2g/100g), ja kopējais tauku daudzums produktā ir virs 20 %, 
•    4g/100g, ja kopējais tauku daudzums produktā ir no 3 % līdz 20 %, un 
•    10g/100g, ja kopējais tauku daudzums produktā ir zem 3 %.

Uzņēmums vafeļu kravu, kurā konstatēts paaugstināts transtaukskābju daudzums, drīkst izplatīt tajās Eiropas Savienības valstīs, kurās ierobežojumi nav noteikti.

Arī iepriekš, pārbaudot konditorejas izstrādājumu atbilstību Latvijā noteiktajam transtaukskābju daudzumam, Pārtikas un veterinārais dienests uz robežas ir konstatējis vairākus gadījumus, kad tas ir pārsniegts.

Piemēram, pagājušajā gadā paaugstināts transtaukskābju daudzums konstatēts divos gadījumos - Ukrainas un Krievijas izcelsmes produktos, bet šogad jau trijos gadījumos – divās Ukrainas izcelsmes pārtikas produktu kravās un vienā Krievijas izcelsmes pārtikas produktu kravā. Neviena no šīm kravām Latvijas tirgū nav nonākusi.

Uzņēmumu produkcija, kurā iepriekš konstatēts paaugstināts transtaukskābju līmenis, uz robežas tiek kontrolēta pastiprināti.

No 2021. gada 2. aprīļa transtaukskābju ierobežojumi būs saistoši arī citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, jo spēkā stāsies Eiropas Savienības regula, kurā noteikts atļautais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos.

Transtaukskābju daudzums tiek pārbaudīts arī Latvijas uzņēmumu ražotajos produktos. Tajos pieļaujamais daudzums nav pārsniegts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti