Latvijas zemeņu audzētāju iepriecina oktobris - labākais ražas laiks

Šķiet acīmredzamais-neticamais, kad oktobra vidū, ielūkojoties siltumnīcās, ieraugi simtiem ziedošu zemeņu un garas rindas ar sarkanām ogām. Saimnieks Ilmārs Gulbis Laidu pagastā siltumnīcas nav kurinājis pat dienās, kad laukā bija mīnusu grādi. Zemenēm siltumnīcā tas nav kaitējis. 

Audzētājam pirmo rudeni tik vēlu ir zemenes. Viņš neslēpj, ka trīs līdz četrus gadus meklēta īstā šķirne, kas tik vēlu ražo, līdz šogad beidzot viss izdevās. Sākumā vēl bija bažas par garšu un aromātu, bet patīkami pārsteidza arī ogu izturība un lielums. Saimnieks nešaubās, ka zemenes ražos ogas vēl vismaz mēnesi, bet piebilst, ka viss būs atkarīgs no laikapstākļiem. 

Oktobrī nogatavojas zemenesInga Ozola

    Ogām pieticis ar vienu saulainu dienu nedēļā, lai zemenes saņemtu nepieciešamo. Gulbis saskata, ka zemeņu audzēšanai segtajās platībās Latvijā ir nākotne. Šogad sezona sākās jau aprīlī, bet tas vēl bija eksperiments. Nākamgad saimnieks cer nopelnīt labu naudu, tiesa, atzīst, ka viss līdz galam vēl nav pārbaudīts, jo priekšā gada tumšākais laiks.  

    Ilmārs Gulbis pie zemeņu dobēm

    Siltumnīcās aug apmēram 1200 stādu, kas ir mazāk nekā iepriekš, jo saimnieks konstatēja, ka mazākā krūmu sablīvētībā ogas izaug daudz kvalitatīvākas. Arī slimību un kaitēkļu retākos stādījumos nav. 

    Svaigu zemeņu parādīšanās tirgū oktobrī ir īstais laiks, jo vasaras otrajā pusē ir citu ogu pārbagātība, spriež audzētājs. Viņš novērojis, ka līdz septembra vidum cilvēki pēc zemenēm neraujas, bet vēlāk vēsajā laikā ļoti grib svaigas ogas. "Bail pat iedomāties, kas būs pēc mēneša, bet, ja izdosies ražu iegūt, droši vien gāzīs mūs apkārt," piebilst Gulbis. 

    Zemeņu siltumnīcas

    Saimnieks atzīst, ka tiek pieļautas arī kļūdas, gadās uzkāpt uz grābekļiem un nemitīgi jāmācās, rodot labākos risinājumus. Vajadzēja arī pacensties, lai izprastu, kā rudens šķirni pavairot. Taču nu ir skaidrs, ka siltā Latvijas rudenī zemenes var izaudzēt. Vēlā šķirne, kas rudenī dod aromātiskas un saldas ogas, pagaidām ir audzētāja komercnoslēpums. Laiks rādīs, kā šādas audzēšanas metodes sevi attaisnos. 

    Kļūda rakstā?

    Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

    Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

    Latvijā
    Ziņas
    Jaunākie
    Interesanti