Tējkarotīte sāls – tie ir pieci grami. Tā ir augstākā robeža sāls ikdienas patēriņam. Veselīga uztura kustības “Lasi, pirms ēd” veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka 91% ģimeņu ikdienā ar uzturu uzņem vismaz divreiz vairāk sāli par ieteicamajiem 5 gramiem, līdz ar to veicinot sirds un asinsvadu slimību rašanos. Bet sirds slimības ir galvenais nāves iemesls Latvijā un pasaulē.
Kardiologu biedrības priekšsēdētājs Andrejs Ērglis skaidroja – ja cilvēki lieto vairāk par 8-10 gramiem sāls dienā, „tad sākas hipertonija - ceļas asinsspiediens, kas bojā smadzenes, acis, asinsvadus – tā ir kā strauja upe, kas izgrauž krastus, rodas insults, infarkts”.
Tomēr cilvēki parasti pat nepamana, ka līdz pat trim ceturtdaļām no dienā uzņemtā sāls daudzuma apēd produktos ar slēpto sāli – sieros, desās, konservos, čipsos un frī kartupeļos, ko īpaši iecienījuši skolēni.
Diētas un uztura speciālistu asociācijas vadītāja Lolita Neimane stāstīja, ka pavisam nesen uztura speciālisti skolu ēdnīcās parādīja, ka var izgatavot ēdienu ar mazu sāls daudzumu, izmantojot garšvielas, garšaugus. „Sāls ir konservants, kas nosit ēdiena garšu,” uzsvēra Neimane.
No šā gada janvāra izglītības iestādēs stājušās spēkā vairākas izmaiņas ēdiena gatavošanā. Tā, piemēram, bernudārzos sāls daudzums ēdienā nedrīkst pārsniegt no diviem līdz trim gramiem dienā.
Veselīga uztura kustības veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka sāls daudzumam ikdienas uzturā pievērš uzmanību tikai 68% ģimeņu, bet to, kas ir slēptais sāls, zina tikai 54%.