Zinātnieki saņems 8 miljonu eiro atbalstu atklājumu komercializēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Zinātnieki saņems 8 miljonu eiro atbalstu atklājumu komercializēšanai. Līdz ar Covid-19 krīzi pieaudzis tieši biomedicīnā un farmācijā pieteikto pētījumu skaits, kā arī attālināta darba risinājumu zinātnes projekti.

Zinātnieki saņems 8 miljonu atbalstu atklājumu komercializēšanai
00:00 / 03:19
Lejuplādēt

Eiropas Savienības līdzfinansētajā Tehnoloģiju pārneses programmā teju 8 miljoni eiro piešķirti 30 zinātnieku komandām atklājumu komercializēšanai. Pretendentus izvērtēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras komisija, kurā iekļauti arī uzņēmēji un zinātnes organizācijas. Aģentūras pārstāvis Reinis Āzis norāda, ka zinātniekiem būs cieši jāsadarbojas ar piesaistītajiem biznesa mentoriem.

"Ir gan informācijas tehnoloģiju risinājumi, ir arī viedie risinājumi bioekonomikā, farmācijā. Saistībā ar pandēmiju interese par šo programmu ir palielinājusies," saka Āzis. 

Rīgas Tehniskā universitāte īsteno četrus projektus. Latvijas Univesritāte šajā programmas kārtā īsteno piecus projektus. Viena no komandām strādā pie aitu vilnas šķiedru apstrādes tehnoloģijas, lai to izmantotu biofiltru izveidei. Tāpat tiek radītas tehnoloģijas cilvēka asinsrites mikrocirkulācijas monitoringam, redzes skrīningam un pārtikas kvalitātes kontrolei.

Universitātes pārstāvis Māris Jansons stāsta vairāk par vēl kādu projektu, kas saistīts ar metalurģijas jomu: "Viņi izstrādā tehnoloģijas, kas transportē kausētu alumīniju. Tā ir vajadzīga un tirgū pieprasīta tehnoloģija. Lielā problēma ir tāda, ka, lai pārliecinātu uzņēmēju iegādāties tehnoloģiju, nepieciešams izstrādāt rūpnieciskiem apmēriem tuvu produktu."

Minētajā programmā priekšizpētes posmā atbalstu saņēma ap 100 zinātnieku komandas, bet tagad atlasīto projektu izstrādes termiņš ir līdz 2022. gada vidum.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti