Žīgurs pamet «Latvenergo» valdi; viņa vietā - Guntars Baļčūns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Akciju sabiedrības “Latvenergo” padome apstiprinājusi līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Āra Žīgura iesniegumu par amata pienākumu pārtraukšanu. Viņa vietā no 31. oktobra iecelts valdes loceklis, finanšu direktors Guntars Baļčūns. 

Padome piektdien pieņēma un apstiprināja Žīgura un valdes locekļa Ulda Barisa iesniegumus par amata pienākumu pārtraukšanu. Žīgurs darbu uzņēmumā beidz jau piektdien, savukārt Bariss valdes locekļa pienākumus pildīs līdz 11.novembrim. Bariss konkursa kārtībā ir izvēlēts par “Conexus Baltic Grid” valdes priekšsēdētāju.

Pirms mēneša “Latvenergo” padome sāka pārbaudi par koncerna amatpersonu rīcību un notikumiem 2015. gadā, lai izvērtētu, vai “Latvenergo” nav bijusi nepamatoti labvēlīga attieksme pret atsevišķiem uzņēmējiem, un pārbaudītu iepriekšējos gados koncernā veikto iepirkumu un citu darījumu atbilstību iekšējā un ārējā regulējuma prasībām.

Veiktā pārbaude nav sniegusi papildus faktus, kas prasītu turpmāku krimināltiesisku vērtējumu.

 “Vienlaikus, sabiedriskajā televīzijā un citos medijos iepriekš publiskotā informācija, kā arī pārbaudes laikā iegūtās ziņas ir pietiekams iemesls, lai padome kā uzraugoša institūcija ieņemtu principiālu nostāju gan pret korporatīvās ētikas principu pārkāpumiem koncerna vadībā, gan situācijām, kas raisa aizdomas par šādu normu pārkāpšanu,” norādīts “Latvenergo” paziņojumā medijiem.

“Latvenergo” padomes priekšsēdētājs Ivars Golsts
00:00 / 01:24
Lejuplādēt

Preses brīfingā “Latvenergo” padomes priekšsēdētājs Ivars Golsts uzsvēra, ka “valdes priekšsēdētājam nebija jāpiedalās šāda veida sarunās”.

Šo sakot, viņš norādīja uz sarunām “Taureņu” pirtī 2015. gadā, par ko ziņoja LTV raidījums “De facto”.

Arī uzņēmuma kapitāldaļu turētājas - Ekonomikas ministrijas - valsts sekretārs Edmunds Valantis sacīja, ka Žīgura aiziešana no amata bija nozīmīga, lai “nekāda ēna netiktu mesta uz valsts uzņēmumiem”.

Pārbaudes rezultāti ir arī ļāvuši izdarīt secinājumus par uzlabojumiem, kas ļautu koncernam pilnveidot iekšējos korporatīvos un iepirkumu procesus. Golsts stāstīja, ka vēlētos veidot piegādātāju tirgu, kur vadītu tīra konkurence, kas paredzētu preci par labāko iespējamo cenu.

Vērtējot iepriekšējo darbību, padome izsaka pateicību Žīguram  par darbu koncerna vadībā, kā arī atzinīgi novērtē spēju uzņemties atbildību. Lai stiprinātu koncerna konkurētspēju un veidotu nākotnes izaicinājumiem labi sagatavotu uzņēmumu, ir nepieciešams svaigs skatījums, dinamiski jaunievedumi un spēcīga līderu komanda.

“Latvenergo” padome par būtisku uzskata koncerna pārvaldības augstas kvalitātes nodrošināšanu, tādēļ jau visdrīzākajā laikā tiks sākta konkursa procedūra sabiedrības valdes locekļu atlasei. 

Valdē darbu turpina arī tehnoloģiju un atbalsta direktors Kaspars Cikmačs. Tuvākajā laikā tiks meklēti arī trūkstošie valdes locekļi. 

KONTEKSTS:

Reaģējot uz LTV raidījuma “De facto” atklāto, “Latvenergo” padome nolēma sākt pārbaudi par uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Āra Žīgura darbību. Padome gribēja noskaidrot, vai "Latvenergo" pēdējos gados nav bijusi labvēlīga attieksme pret skandalozo uzņēmēju Māri Martinsonu un ar viņu saistītiem uzņēmumiem.

Kā ziņoja raidījums “De facto”, Žīgurs bija iesaistīts kriminālprocesā par iespējamu kukuļošanu, kurš beidzās bez rezultāta. Kriminālprocess balstījies uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierakstītām sarunām “Taureņu” pirtī, kur Žīgurs 2015. gadā ar apsūdzēto uzņēmēju Māri Martinsonu runājis par “Latvenergo” iepirkumiem, iespējām amatos iecelt Martinsonam lojālus cilvēkus, kā arī iespēju piedāvāt kukuli tā brīža ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (Zaļo un Zemnieku savienība). KNAB kriminālprocesu sāka 2018. gadā, taču pierādījumus par noziegumiem neguva, un šā gada augusta beigās lietu izbeidza. Tas nozīmē, ka Žīguram joprojām kriminālprocesā bija statuss maijā, kad “Latvenergo” pagaidu padome lēma viņam pilnvaras pagarināt uz vēl pieciem gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti