Panorāma

Saeima atkal strādās attālināti

Panorāma

Valdība vērtēs epidemioloģisko situāciju

"Latvenergo" padome pārbaudīs Ā. Žīgura darbu

«Latvenergo» padome pārbaudīs uzņēmuma vadītāja Žīgura darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Reaģējot uz LTV raidījuma “De facto” atklāto, valstij piederošā “Latvenergo” padome nolēmusi sākt pārbaudi par uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Āra Žīgura darbību. Plānots arī piesaistīt ārēju auditoru. Plānots pārbaudīt, vai "Latvenergo" pēdējos gados nav bijusi labvēlīga attieksme pret skandalozo uzņēmēju Māri Martinsonu un ar viņu saistītiem uzņēmumiem. Kad pārbaude būs pabeigta, padome lems, vai Žīgurs var turpināt vadīt “Latvenergo”.

Precizējums un papildinājums

28. septembra ziņā precizēts virsraksts un pirmā rindkopa, jo tad vēl nebija zināms par Žīgura došanos atvaļinājumā uz pārbaudes laiku. Dienu vēlāk, 29. septembrī, "Latvenergo" paziņoja, ka Žīgurs tomēr dosies ikgadējā atvaļinājumā, lai nodrošinātu pārbaudes procesa neitralitāti.

Kriminālprocess pret “Latvenergo” valdes priekšsēdētāju Žīguru bijis pārsteigums gan Ekonomikas ministrijai, gan uzņēmuma padomei. Tā lēmusi uzsākt auditu, lai saprastu, vai Žīgurs uzņēmumam nodarījis kādu kaitējumu.

 

“Mēs vāksim visus faktus, analizēsim, vai ir kādas noteiktas tendences, kas norāda uz īpašu labvēlību attiecībā uz sarunās piedalījušos komersantu, un veiksim vispārēju analīzi. [..] Mēs lemsim par uzticību esošajam valdes priekšsēdētājam,” stāstīja “Latvenergo” padomes priekšsēdētājs Ivars Golsts.

Pēc padomes sēdes Golsts teica, ka padome aicinās Žīguru pārbaudi nekādā veidā neietekmēt.

 

Lai nodrošinātu pārbaudes procesa neitralitāti, Žīgurs dosies ikgadējā atvaļinājumā līdz 30. oktobrim.

Šajā laikā "Latvenergo" izpilddirektora pienākumus pildīs komercdirektors Uldis Bariss, vēsta LETA, atsaucoties uz  "Latvenergo" sniegto informāciju.

Kā ziņoja raidījums “De facto”, kriminālprocess balstījies uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierakstītām sarunām “Taureņu” pirtī, kur Žīgurs 2015. gadā ar apsūdzēto uzņēmēju Māri Martinsonu runājis par “Latvenergo” iepirkumiem, iespējām amatos iecelt Martinsonam lojālus cilvēkus, kā arī iespēju piedāvāt kukuli tā brīža ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (Zaļo un Zemnieku savienība). KNAB kriminālprocesu sāka 2018. gadā, taču pierādījumus par noziegumiem neguva, un šā gada augusta beigās lietu izbeidza. Tas nozīmē, ka Žīguram joprojām kriminālprocesā bija statuss maijā, kad “Latvenergo” pagaidu padome lēma viņam pilnvaras pagarināt uz vēl pieciem gadiem.

“Ja mums būtu pieejama šī informācija, kas izskanēja vakardienas raidījumā, protams, mēs veiktu padziļinātu izvērtējumu, lai šo lēmumu pieņemtu,” norādīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis.  

Tobrīd Valantis vadīja “Latvenergo” padomi. Lēmumu par pilnvaru pagarināšanu pagaidu padome pieņēma vien dažas nedēļas pirms tam, kad amatos stājās jaunie padomes locekļi. Arī raugoties atpakaļ, Valantis neuzskata Žīgura pilnvaru pagarināšanu par kļūdu.

“Mēs ministrijā pieņemam ļoti daudz lēmumus bez absolūtas informācijas pilnības. Līdz ar to, protams, mums ir jāpieņem lēmumi ar to informācijas apjomu, kas ir, un tā ir mūsu ikdiena. Es arī neredzu šobrīd nekādu katastrofu, kas būtu notikusi,” sacīja Valantis.

Cik ilgi pārbaude varētu ilgt, “Latvenergo” padomes priekšsēdētājs Golsts neteica. Viņš norādīja ka padome vērtēs, vai Žīgurs, tiekoties ar Martinsonu, pārkāpis “Latvenergo” ētikas kodeksu, kā arī to, vai nodarīts kaitējums uzņēmuma reputācijai. Pats Žīgurs pārkāpumus vai labvēlīgu attieksmi pret Martinsonu noliedz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti