Rīta Panorāma

Telefonintervija ar labklājības ministru Jāni Reiru

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ināru Šuri

Intervija ar Mairu Dzelzkalēju – Burmistri

«Zemnieku saeima»: Uztraukums ir arī par graudkopības nozari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan graudkopjiem pagājušajā gadā bija rekordlielas ražas, cenu kritums neļāva sasniegt arī rekordpeļņu, un ne tikai piensaimniekiem, arī graudkopjiem nākotne neizskatās rožaina, LTV “Rīta panorāmai” sacīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņa pastāstīja, ka aizvadītais gads lauksaimniekiem bijis salīdzinoši slikts, izdzīvošanas gads.  

Graudkopībā nākotnē nerādās rožaina, iepriekš bija zemas ražas, un pagājušā gada rekordliela raža ļāva kompensēt zaudējumus, bet jau kopš rudens graudu cenas ir zemas.

“Par krīzi [graudkopībā] vēl nerunājam, bet Eiropā kolēģi jau satraukušies, cenu kritums ir par 30%, [..] kopumā pasaulē ir pārprodukcija,” sacīja  Dzelzkalēja-Burmistre.

Arī piensaimniecības nozarē situācija ir sarežģīta, gads bija smags, ņemot vērā gan Krievijas embargo, gan kopējo tendenci mazāk patērēt pienu.  

Jau ziņots, ka Latvijā aizvadītajā gadā bija rekordlielas ražas - par 16% lielākas nekā gadu iepriekš, tomēr cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu kritušās. Tādējādi apjoms, kvalitāte un cena savstarpēji līdzsvaroja graudaugu audzētāju ieņēmumus.

Tikmēr piensaimniekus smagi skāra 2014.gadā ieviestās Krievijas sankcijas pret produkciju no Eiropas Savienības un citām valstīm, kas ieviesa sankcijas pret Krieviju. Piensaimnieki vairākkārt norādījuši, ka piensaimniecība vairs nav rentabla un iepirkumu cena par litru nesedz pat pašizmaksu. Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro, iepriekš lēsa Zemkopības ministrijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti