Ārpus Rīgas

Alūksnes novadā neizbēgama mācību iestāžu reorganizācija un pat slēgšana

Ārpus Rīgas

''Bauskas Dzīves'' galvenā redaktore Anita Rozentāle par Bauskas ceļu remontiem

Zemnieks: Mums ir necerēti laba kartupeļu raža

Zemnieks: Mums ir necerēti laba kartupeļu raža

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kurzemes puses zemniekiem šogad kartupeļu raža atšķiras. Ja vieniem sausais un karstais laiks nav radījis zaudējumus un ražas ir pat ļoti labas, tad otriem ražas samazinājumi ir gaidāmi, turklāt kartupeļi ir sasprēgājuši un derēs tikai lopbarībai.

Otaņķu pagasta zemnieku saimniecības „Gudriķi” īpašnieks Guntis Silenieks stāsta, ka šogad kartupeļu novākšana sākusies ātrāk.

„Sākām novākt necerēti ātri. Agrās šķirnes 'Riviera' un 'Solists' esam novākuši, tas notika pēdējā augusta dienās un septembra sākumā.  Vidēji agrās ir vēl negatavas, nāk nost miziņa, esam pārtraukuši novākt, jo esam sēklu audzēšanas saimniecība un mums kvalitāte ir ļoti svarīga,” skaidro Silenieks.

Ja citus gadus kartupeļi grimuši ūdenī, tad šogad piedzīvoti citi dabas untumi, stāsta sēklas kartupeļu audzētājs. Neraugoties uz dažādiem pārbaudījumiem, raža ir laba. 

„Sāksim ar to, ka Otaņķos pavasarī kartupeļi, kas sadīga, nosala. Tad uznāca lielais sausums, bet interesanti, ka mums uznāca viens lietus mākonis un mēs dabūjām mitrumiņu. Tas bija kā glābējzvans, mums ir necerēti laba raža. Ir gan lielie kartupeļi, gan sēklas kartupeļi. Daudzums ir pietiekams,” stāsta saimnieks.

Silenieks atklāj, ka situācijas zemniekiem ir ļoti atšķirīgas. Ir lauki, kur pārsvarā izauguši tikai lielie kartupeļi, bet citu gandrīz nav.  

Kurzemē kartupeļu raža visur nav laba, to apstiprina arī Saldus konsultāciju dienesta augkopības konsultante Vita Cielava. 

„Ja runājam par dārzeņiem, mitruma pietrūka. Augiem vajadzīgs gan siltums, gan mitrums. Agrajām šķirnēm ir labas ražas, bet situācija ir atšķirīga, īpaši  sausākās vietas - tur samazinājums ir vidēji par 15%,” skaidro Cielava.

Laika apstākļi daudzviet ietekmējuši arī kartupeļu kvalitāti, skaidro augkopības konsultante: „Bija sausums, tad sāka līt, tāpēc kartupeļi ir sasprāguši. Tie skaitās jau nekvalitatīvi kartupeļi. Ja uzlīst, strauji piebriest un miza sasprēgā, līdz ar to tas ir lopbarības kartupelis.”

Augu speciāliste skaidro, ka pelņas samazinājumi gaidāmi arī biešu un burkānu audzētājiem, kam pavasarī pirmie sējumi tā arī neuzdīga, līdz ar to nācās tērēt papildus līdzekļus pārsēšanai, vietām arī diļļu raža novākta tikai vienu reizi.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti