Vilks: 2016.gadā papildus prioritātēm varēs sadalīt jau 336 miljonus latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

2016.gadā valsts budžetā papildus prioritātēm varēs sadalīt jau 336 miljonus latu, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem teica finanšu ministrs Andris Vilks.

Pēc viņa teiktā, nākamgad fiskālā telpa ir visai ierobežota - 69 miljoni latu, 2015.gadā papildus iespējams būs sadalīt 127 miljonus latu, bet 2016.gadā - jau 336 miljonus latu.

Finanšu ministrs atzina, ka diskusijas otrdien valdībā bija konstruktīvas un dinamiskas un tās sāktas uz pozitīvas nots, jo palielinātas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam.

„Par budžetu diskutējām vairāk nekā divas stundas, ļoti dinamiski un tas ir labs sākums. Sarunas bija ļoti konstruktīvas,” teica Vilks, gan prognozējot, ka sarunas par budžetu nākamos divus mēnešus būs garas un smagas.

Pēc Vilka teiktā, veidojot budžetu, svarīgi ir turpināt nodrošināt fiskālo disciplīnu, vienlaikus apmierinot vajadzības, kas nepieciešamas valsts attīstībai. Ministrs uzsvēra, ka nākamā gada budžeta deficīta līmenim, kā arī 2015.gadā, nevajadzētu pārsniegt 0,9% no IKP.

Vilks arī atzina, - lai arī nākamgad nav iespējams atvēlēt daudz naudas prioritātēm - tas būs iespējams 2015. un 2016.gadā. Ministrs skaidroja, ka fiskālā telpa nākamgad ir ierobežota, jo valdība jau lēmusi par nodokļu samazināšanu, kas nodokļu ieņēmumus samazinājusi par vairāk nekā 30 miljoniem latu.

Vilks prognozēja, ka diskusijas par nākamā gada budžeta prioritātēm būs karstas. Viņš informēja, ka ministrijas papildus prioritātēm nākamgad prasījušas 573 miljonus latu, 2015.gadā - 795 miljonus latu, bet 2016.gadā - 962 miljonus latu. „Tie lielākoties ir uzturēšanas izdevumi, nevis kapitālizdevumi jeb attīstībai. Tās ir pārāk lielas summam un neviens budžets to nevar izturēt,” atzina Vilks, uzsverot, ka prioritates ir jāizvērtē pragmātiski.

Finanšu ministrs arī piebilda, ka valdībai būs jāizvēlas starp dažādām prioritātēm, tostarp nodokļu samazināšanu. „Mēs esam ceļa sākumā, izvērtējot budžeta prioritātes,” teica Vilks.

Valdības sēde otrdien ilga vairāk nekā deviņas stundas, tostarp diskusijas par nākamā gada budžetu apmēram četras stundas.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien slēgtajā sēdē apstiprināja vidēja termiņa budžeta bilances mērķus 2014.-2016.gadam, kas paredz, ka budžeta deficīts nākamgad nepārsniegs 0,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Arī 2015.gadam vispārējās valdības budžeta deficīta mērķis noteikts 0,9% apmērā no IKP, bet 2016.gadā – 0,8% no IKP. Savukārt strukturālais vispārējās valdības budžeta deficīta mērķis 2014.gadā ir 1% no IKP, 2015.gadā – 1% no IKP un 2016.gadā – 0,9% no IKP.

Plānots, ka 2014.gada budžets, kā arī vidējā termiņa budžets Saeimā tiks iesniegts līdz 27.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti