Dienas ziņas

Tapis fotostāsts "Raiņa pēdējā vasara"

Dienas ziņas

Liepājā sašauj cilvēku

Viļakas novadā uzlabo uzņēmējdarbību

Viļakas novadā veicina uzņēmējdarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Viļakas novadu un Rīgu šķir aptuveni 250 kilometri.  Vietējie uzņēmēji un mājražotāji uzskata, ka līdzekļus, ko tērēt transporta izmaksām, ir daudz izdevīgāk ieguldīt sava novada uzņēmējdarbības vides attīstībā – turpat uz vietas. Arvien lielāku ievērību gūst tie Viļakas novada un pilsētas iedzīvotāji, kas spējuši atrast idejas, kā saimniekot labāk un tieši sava novada labā.

Viens no Viļakas novada iedzīvotājiem, kas arī nolēmis veicināt uzņēmējdarbības attīstību un darba vietu nodrošināšanu, ir Raimonds Slišāns, kurš jau trīs mēnešus paralēli lauksaimniecības un mežizstrādes darbiem nodarbojas ar mazumtirdzniecību.

„Ja tur transporta pakalpojums, mežistrādē diezgan daudz vajadzīgs degvielas.  Ja katru dienu ir jābrauc uz Balviem pēc degvielas, tad jau tā ir, kā ir,” spriež Raimonds Slišāns.

Par spīti jauno tehnoloģiju ienākšanai darba vidē, kā arī pateicoties Raimonda iniciatīvai, novadā palielinājies arī darbavietu skaits: 24 cilvēki strādā lauksaimniecības un meža darbos, bet veikalā darbs piedāvāts četriem pārdevējiem.

„Pirms tam gadu bez darba biju. Protams, ka šī bija iespēja, priecājos. Varbūt to cilvēku drosmīgo ir pamazāk, varbūt arī gribētu ar ko nodarboties, vienkārši cilvēks nezina, ko uzsākt, ko viņš varētu te vēl darīt,” par neuzņēmīgajiem saka   pārdevēja-operatore Skaidrīte Draviņa.

Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs uzskata ka „vislielākā lauksaimniecības problēma ir lauksaimniecības mehanizācija. Šobrīd, ienākot mehanizācijai un tehnoloģijām, ir ļoti maz nepieciešams roku darbs.”

Viļakas novada pašvaldība cenšas atbalstīt vietējos uzņēmējus, tomēr ģeopolitiskā situācija mazinājusi iedzīvotāju vēlmi iesaistīties mājražošanā vai uzņēmējdarbībā, secina Maksimovs:

„Tirgus situācija ļoti mainās, mums nevajag aizmirst, ka Eiropā notiek karš, tas krasi maina, ļoti ātri un krasi maina daudzas lietas. Tāpēc arī parasti zemnieki cenšas [daudzveidot] - viņiem ir lauksaimniecība, graudkopība, papildus kokapstrādē gaterītis. Vienā nozarē iet sliktāk šajā gadā. Tad otrā ir savādāk.”

Patlaban Raimonds Slišāns iesaka topošajiem uzņēmējiem pievērst uzmanību perspektīvai, jo ir ļoti svarīgi ražot tādu preci vai piedāvāt pakalpojumu, kas būs aktuāls arī pēc pieciem un 10 gadiem. Bet pašvaldība cer, ka pēc robežkontroles punkta “Vientuļi” rekonstrukcijas darbiem uzņēmēji un mājražotāji sevi pierādīt varēs gan rietumvalstu, gan austrumvalstu tirgū.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti