Dienas ziņas

Skaidro medicīniskās palīdzības sniegšanu pierobežā

Dienas ziņas

Kuldīgā sumina labākos sportistus

Zemnieki paši slauc, ražo un tirgo

Vidzemē mazapdzīvotās vietās zemnieki izvadā un tirgo pašu slaukto un ražoto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā mazapdzīvotās vietās, samazinoties veikalu tīklam, iedzīvotājiem pārtiku iegādāties kļūst aizvien grūtāk, it īpaši ja nekursē arī sabiedriskais autobuss. Vidzemes pusē tukšo nišu daļēji aizvieto piegādes busiņi, kas no Kocēnu novada “Zilūžu” saimniecības pa apkārtējiem pagastiem izvadā krējumu, sviestu un sieru, kas gatavots no pašu saimniecības slaukuma.

Veikals uz riteņiem, dabīgi piena produkti – balts busiņš ar šādiem uzrakstiem precīzi vienos dienā no šosejas iebrauc Turaidā, Muzeju ielā, kur to jau gaida pircēji.

“Labi, ka mums te pieved. Mums veikala te nav, esam daudzi pensionāri. Re, man pilns tīkliņš. Ne vienmēr jaunie var atvest no Siguldas,” stāsta Turaidas iedzīvotāja Velta Lazdāne.

“Veikala mums Turaidā nav jau četrus gadus. Priecājamies, ka brauc. Man šie piena produkti atgādina bērnības garšu,” stāsta Turaidas iedzīvotāja Renāte Rence.

Autoveikala atvestie produkti top Kocēnu novada Zilūžu saimniecībā. Fermā ir 200 slaucamas govis, ik dienas izslauktais piens tūlīt pat nokļūst 500 metrus attālākajā ražotnē. Un jau tajā pašā dienā krējums, kefīrs, saldējums un citi produkti tiek pildīti traukos.

“Visa receptūra ir no seniem laikiem: no 40. gadiem. Tā, kā taisīja mājās, bez pievienotām ķimikālijām, dabīgs produkts,” stāsta ,,Zilūži” saimnieks Valts Grasbergs.

Govis tiek barotas ar turpat apkārtējos laukos audzētu lucernu, kukurūzu un graudiem, katrai govju grupai īpaši tiek pielāgota spēkbarība un mikroelementi, lai arī piens būtu ar vērtīgajām sastāvdaļām.

Jautāts, vai šāda metode atmaksājas – pašiem slaukt, ražot un tirgot, saimnieks atzīst – nevar atlaist grožus un neiespringt. “Gan izejvielas dārdzība, gan dzīves dārdzība visu laiku pieaug. Un mūsu saražotās izejvielas cena nav tā, ka aug. Tāpēc jāmeklē risinājumi. Nav spoži, bet mēs uz to ejam,” saka Grasbergs.

“Zilūžiem” ir seši piegādes busiņi, kas ik dienas dodas reisos pa Vidzemi.

Interneta mājaslapā ievietoti gan maršruti, gan šoferu telefoni. Cilvēkus nedrīkst pievilt, jo daudziem vientuļajiem pensionāriem tā nedēļas laikā ir vienīgā iespēja iegādāties produktus.

“Lai kas būtu – sniegs, vētra, lietus – cilvēki gaida. Pat ja sanāk aizkavēties, gaida. Mēs cenšamies, lai būtu viss,” stāsta ekspeditors Dāvids Everts.

Kopā ar piena produktiem atvesta arī maizīte. Līdzās piestājis busiņš ar desām un gaļas izstrādājumiem no kaimiņu saimniecības. Autoveikals nekur ilgi nekavējas – to jau atkal gaida cilvēki nākamajā vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti