Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Kristīni Želvi par ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē

Rīta Panorāma

"Dzīves vilcienā" - pirmās aktieru proves jaunajai spēlfilmai par Z. Mauriņu un K. Raudivi

Intervija ar Ievu Jaunzemi par jaunumiem gada ienākumu deklarācijas sniedzējiem

VID vadītāja par nodokļu reformu: Nav pareizi, ka VID kļūst par ienaidnieku visai sabiedrībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nodokļu reformā ieviešot diferencēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, kā rezultātā daļa nodokļu maksātāju palikuši parādā valstij, ir nepareizi tas, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) kļūst par ienaidnieku visai sabiedrībai, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Gadu pēc nodokļu reformas nepatīkams pārsteigums sagaidīja tos, kuri pērn atgriezušies darbā pēc ilgākas pauzes vai arī vairākos darbos kopā nopelnījuši virs 20 000 eiro. Neprecīzi prognozēta neapliekamā minimuma vai pilnībā nesamaksāta IIN dēļ var gadīties, ka VID piestāda rēķinu par nodokļu starpību. Līdz aprīļa vidum konstatēts, ka teju 74 000 iedzīvotājiem jāveic tā dēvētā nodokļu piemaksa par 2018. gadu.

Jaunzeme pauda cerību, ka šogad piedzīvotais saistībā ar IIN parādiem būs mācība visiem – gan viņai, gan politiķiem, gan iedzīvotājiem. Galvenā mācība esot tā, ka reformas jāplāno rūpīgāk. Jo neesot pareizi, ka līdz ar 1. martu, kad sākās iedzīvotāju ienākumu deklarāciju iesniegšana par pērno gadu, VID kļūst par ienaidnieku visai sabiedrībai.

VID vadītāja pieļāva, ka nodokļu reformas plānošanā netika padomāts par to, ka cilvēki tik ļoti sāpīgi uztvers situāciju ar nodokļa parādiem. Vienlaikus viņa norādīja – ar iedzīvotāju reakciju bija jārēķinās.

Lai turpmāk izvairītos no līdzīgas situācijas, Jaunzeme ieteica darba ņēmējiem aprēķināt nākamgad plānotos gada ienākumus, un, iespējams, mainīt neapliekamo minimumu. Lielākoties problēmas skar tos, kuri strādā pie vairākiem darba devējiem.

KONTEKSTS:

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresīvā likme nozīmē, ka tiem, kas saņem līdz 1667 eiro uz papīra mēnesī vai 20 004 eiro gadā, jāmaksā 20% nodoklis, bet par pārsniegto summu – 23%.

16.aprīlī spēkā stājas Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumi, kas noteic, ka aizvadītā gada laikā izveidojušos parādus nodokļu maksātāji, kas nav saimnieciskās darbības veicēji, varēs nomaksāt līdz nākamā gada novembra sākumam. Tie iedzīvotāji, kuriem aprēķinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksas jeb parāda summa nepārsniedz vienu eiro, šo parādu var nemaksāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti