VID sola drīzu skaidrību par «Latvijas maisījumu» Krievijas naftas produktu slēpšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atbildīgās iestādes tuvākajā laikā apņēmušās noskaidrot apstākļus saistībā ar izdevumā "Bloomberg" vēstīto, ka naftas kompānija "Shell" turpina iegādāties Krievijas dīzeļdegvielu vienlaikus ar solījumu to nedarīt. Publikācijā pieminēts dīzeļdegvielas "Latvijas maisījums", kurā tiekot izmantota Krievijas produkcija 49% apjomā, kas ļaujot šo produktu vairs nesaistīt ar Krievijas naftu. Tikmēr Ventspils brīvostas degviela terminālu pārvaldnieki noraida savu saistību ar rakstā minēto.

VID sola drīzu skaidrību par "Latvijas maisījumu" Krievijas naftas produktu slēpšanai; uzņēmumi saistību noraida
00:00 / 03:16
Lejuplādēt

Eiropas Savienības valstu noteiktās sankcijas pašlaik neattiecas uz naftas produktiem no Krievijas. Tomēr vairākas kompānijas publiski apņēmušās to netirgot. Tāpēc rezonansi radījis starptautiskajā izdevumā "Bloomberg" lasāmais, ka naftas uzņēmums "Shell" turpinot izmantot Krievijas dīzeļdegvielu par spīti solījumiem no tās atteikties.

Sajaucot Krievijas degvielu 49,9% apjomā un 50,1% dīzeļdegvielu no citām valstīm, tas vairs netiekot uzskatīts par Krievijas naftas produktu. Publikācijā tas nodēvēts par "Latvian blend" vai "Latvijas maisījumu". Iespējams, degvielu maisīšana notiekot Ventspils brīvostas terminālos.

Šādas prakses iespējamību kā pilnībā nepieņemamu vērtēja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”): "Ja Eiropā varēsim vienoties par sankcijām pret Krievijas naftu, tad svarīgi, ka tiek noteiktas sankcijas pret kaut vienu naftas pilienu, lai tirgotājs nevarētu ar dažādiem piejaukumiem censties sankcijas apiet. Tas tikai norāda uz to, kā sankcijas, tad tās veido, jāparedz pareizi. Taču šobrīd šādas sankcijas pret Krievijas naftas produktiem Eiropā nav."

Par akcīzes preču apriti Latvijā atbild Valsts ieņēmumu dienests (VID), kura kompetencē izvērtēt publikācijā minētos apstākļus. Valsts ieņēmumu dienests ir saņēmis Tieslietu ministrijas pieprasījumu noskaidrot un apzināt "Bloomberg" atklāto informāciju. Kaut kādi paziņojumi no dienesta puses sagaidāmi tuvāko dienu laikā, Latvijas Radio pauda VID pārstāvis Andrejs Vaivars.

Apstākļus noskaidro arī Ventspils brīvostas pārvalde. Tās vadītājs paredzējis sarunas ar brīvostā esošo privāti pārvaldīto terminālu pārstāvjiem, taču nekā citādi valsts uzņēmums nevarot iejaukties privāti pārvaldīto terminālu komercdarbībā, pauda brīvostas pārvaldes pārstāve Inga Ieviņa.

Vienlaikus terminālu pārvaldnieki, kuri nodarbojas ar naftas produktiem, īsās rakstiskās atbildēs Latvijas Radio norādīja, ka tiem ar publikācijā minēto neesot nekādas saistības.

"Ventspils nafta termināls" skaidroja, ka rakstā minētais naftas uzglabāšanas terminālis nepieder "Ventspils naftai". Uzņēmums "Ventbunkers" pauda, ka naftas produktu uzglabāšanas un pārkraušanas pakalpojumus nesniedz saistībā ar Eiropas Savienības un ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju.

Savukārt uzņēmuma "Ventall Termināls" atbildē Latvijas Radio pausts, ka uzņēmums stingri nosoda Kremļa uzbrukumu suverēnajai un demokrātiskajai Ukrainai:

"Uzņēmums turpinās ievērot visus Latvijas Republikas normatīvos aktus, kā arī vietējās un starptautiskās sankcijas. Uzņēmums ir gatavs sniegt atbalstu tiem, kas, bēgot no militārā konflikta Ukrainā, ir paglābušies Ventspilī. "Ventall Termināls" nav termināls, kurā tiek vai tika veiktas aprakstītās darbības."

Saskaņā ar publicēto informāciju jāpiebilst, ka naftas produktu sajaukšana notiekot arī Nīderlandē un pat atklātā jūrā, pārliekot degvielu no kuģa uz kuģi.

Sankcijām neattiecoties uz naftas produktiem, tā uzskatāma par patērētāju maldināšanu.

Savukārt Ukraina šādu praksi raksturojusi kā vistiešāko sadarbību ar agresorvalsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti