Dienas ziņas

Satraukums par MK pārāk lielajām pilnvarām

Dienas ziņas

Siguldas jaunieši uzvar EKA konkursā

Vestienā sāk ziedēt krūmmellenes

Vestienas saimniecībā šogad gaida mazāku krūmmelleņu ražu nekā pērn

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kad noziedējušas ābeles un plūmes, laiks krūmmellenēm. Taču to ziedēšana Madonas pusē aizkavējusies par vairākām nedēļām. Vestienas pagasta zemnieku saimniecībā atzīst, ka tas savā ziņā paglābis stādījumus no pavasara salnu postījumiem. 

Pēc pāris mēnešiem šobrīd balti ziedošās krūmellenes būs ražas pilnbriedā, taču, kā prognozē "Jāņkalnu" saimnieki, vēlais rudens un nepastāvīgais pavasaris būs ienesis savas korekcijas.

Par laimi salnas šeit gājušas secen, taču līdz piecpadsmit kilogramiem ogu no krūma kā pērn diez vai izdosies iegūt.

"Skatoties uz ziediem, varam teikt, ka raža varētu būt nedaudz mazāka nekā pagājušo gadu. Ir, kad ietekmē vēlais rudens, kad ogas nav paspējušas vēl izražot, jo principā nākamā gada ziedpumpuri, tie veidojas jau augustā un, ja vēl ir krūmiņos ogas, ziedpumpuri nepaspēj sagatavoties," atzina zemnieku saimniecības "Jāņkalni" līdzīpašniece Ilze Lasmane. "Jūtam, ka vairāk ir arī kaitēkļu, gan mušiņas, varbūt arī peles, ūdensžurkas, kas kādreiz arī postījumus nodara, bet kopumā varam teikt, tāda liela skāde pie mums siltās ziemas dēļ nav."

Krūmmellenēm saimniecībā atvēlēti teju desmit no divdesmit pieciem hektāriem. Līdztekus tam tiek audzētas avenes, ābeles, sausserdis, cidonijas un aptuveni divos hektāros - rabarberi.

"Rabarberi ir sasnieguši savu pilnbriedu, un sākam viņus plūkt. Šobrīd raža izskatās laba. Tos izcilākos un lielākos kātus, kas ir kārtīga vīrieša rokas resnumā, tos sukādēm, visus mazākos - sulām.

Tirgū šobrīd ir liels pieprasījums, gan pēc svaiga rabarbera, gan pēc pārstrādāta," klāstīja saimniecības vadītājs Sandis Lasmanis.

Īpaši pieprasīti šogad ir arī "Jāņkalnos" audzētie krūmmelleņu stādi. Tas esot skaidrojams ar cilvēku pastiprināto vēlmi iekopt savu dārzu.

"Melleņu stādiem ir lielākais labums tas, ka tos stādīt var visu gadu, visu veģetācijas laiku. Gan pavasarī, vasarā, rudenī, pat ziedēšanas laikā. Stādiņi savā ziņā prasīgi, tas nav tik vienkārši – iestādīt un aizmirst. Viņiem nepieciešama gan rūpīga laistīšana, gan uzturēta skāba vide. Vairāki gadi nepieciešami, līdz nonāk līdz ražošanai. Lai dārzs izaugtu, ir nepieciešams liels darbs un finansiālais ieguldījums," sacīja Lasmanis.

Šobrīd "Jāņkalnos" tiek nodarbināti septiņi pastāvīgi un vairāki sezonas strādnieki. Sūrākais darbs patreiz - cīņa ar nezālēm, taču, kā atzīst Lasmanis, vislielākās grūtības saistībā ar darbaspēku esot atrast zinošus un tehniku pārzinošus vīrus. Savukārt ierobežojumu dēļ pamatīgi cieš arī tūrisma pakalpojums, tostarp atcelti Melleņu svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti