Dienas ziņas

Jaunie deputāti Ozolniekos vēlas mainīt darba stilu

Dienas ziņas

Feimaņu iedzīvotāji pateicīgi savai feldšerei

Biznesa inkubatoriem kavējas finansējums

Ventspilī jaunie uzņēmēji vairāk nekā pusgadu gaida finansējumu turpmākai darbībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunie Latvijas uzņēmēji, kuri izmanto biznesa inkubatoru iespējas, jau vairāk nekā pusgadu gaida līdzfinansējumu turpmākai darbībai. Finansējums šiem nodibinājumiem ir beidzies jau pērn augustā. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) izsludinājusi konkursu jaunam atbalsta periodam, taču arī februārī  finanšu atbalsts nav saņemts.

Iespēju strādāt ar jaunām uzņēmējdarbības idejām gaida arī Ventspils biznesa inkubators, kam pagaidu risinājums - pašvaldības finansiāls atbalsts - beidzies jau decembrī.

Ventspils biznesa inkubators darbu uzsāka 2006. gadā. Ventspilnieki ir daļa no Kurzemes biznesa inkubatora un pārstāv Talsu un Ventspils novadus. Pēdējo piecu gadu laikā šo pakalpojumu izmantojuši ap 100 uzņēmēju kā uzņēmuma reģistrācijas, konsultāciju un atbalsta vietu.

„Jebkurā brīdī var palīdzēt atbalstīt, motivēt, jo tas ir arī ļoti svarīgs faktors,” sacīja Ventspils biznesa inkubatora vadītāja Natālija Nudga.

Tomēr pēc inkubatora pirmo piecu gadu darba bija jāsecina, ka ne visas biznesa idejas ir reālas un nesīs peļņu. Kā sava veida siets darbojas Ventspils pilsētas pašvaldības atbalstītā ''Ideju studija'', kas ar uzņēmējiem tiekas idejas pirmajā stadijā.

„Uz inkubatoru gribēja iestāties ideju autori vai jaunie uzņēmēji , kuri īsti nevarēja pārliecināties, ka viņiem tas bizness aizies, tad bija vēlme viņus paturēt, lai viņi atgriežas un varētu saņemt jau atbalstu inkubatorā,” saka „Ideju studijas” vadītājs Mārtiņš Veldre.

Viens no mazas idejas realizācijas piemēriem ir Normunds Rozenšteins. Arī viņš kā mazais uzņēmējs savu ideju iesniedza biznesa inkubatorā. Rozenšteins ar īpašu aparatūru analizē klienta ķermeņa masu, palīdz sastādīt ēdienkarti un treniņu grafiku. Normunda biznesa ideja šobrīd pieprasīta arī Rīgā, tātad tā ir veiksmīga.

„Viņi man palīdzēja vinnēt grantu konkursu, kurā piedalījās no visas Latvijas 140 dalībnieku un 17 dabūja grantus, un tajā skaitā es. Un tas biznesa plāns, ko mēs izstrādājām, tiešām izrādījās dzīvotspējīgs, un te nu es esmu,” situāciju klāsta Rozenšteins.

Tomēr biznesa inkubatori šo gadu nesagaidīja ar lieliem perspektīviem plāniem, izrādās, jau 2014 gada augustā beigusies Biznesa inkubatoru atbalsta programma. Ventspils pašvaldība palīdzējusi ar pagaidu dotācijām līdz šī gada decembrim, tomēr valsts joprojām ar atbalstu vilcinās. „Diemžēl, kā jau visur notiek – birokrātija. Kā jau teicu, ir jau februāris, bet konkursa rezultāti nav vēl zināmi!” saka Nudga.

Rudenī solīto atbalstu šobrīd gaida 15 jaunie uzņēmēji Ventspilī, kas nav pārliecināti, vai biznesa inkubatora ideja Latvijā turpināsies, jo jau pusgadu atbalsts tiek solīts vien politiķu saukļos par uzņēmējdarbības veicināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti