Liepājā veido NVO izaugsmes inkubatoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājā veidos nevalstisko organizāciju (NVO) izaugsmes inkubatoru, kas palīdzēs stiprināt esošo organizāciju kapacitāti un līdzdalību dažādos pilsētai būtiskos attīstības procesos un ideju īstenošanai piesaistīt starptautisku finansējumu. Pirmais izmēģinājuma projekts paredz iesaistīt aptuveni 10 spēcīgākās vietējās biedrības, taču, ja interesentu būs vairāk, tad atbalsta mehānismi tiks izmantoti arī plašākam NVO lokam. 

Liepajā veido NVO izaugsmes inkubatoru
00:00 / 04:23
Lejuplādēt

Liepājā darbojas vairāk nekā 1000 dažādu organizāciju. 88% NVO darbojas uz ziedojumu, dotāciju un projektu pamata, kas bieži rada grūtības biedrībām būt pašpietiekamām situācijās, kad ziedojumi, dotācijas vai projekti nav pieejami. 
Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Salvis Roga (Latvijas Reģionu apvienība) stāstīja par nepieciešamību veidot atbalsta inkubatorus tieši NVO: "Liepājā ir daudzskaitlīgs nodibinājumu un biedrību skaits, lielākajai daļai biedrību ir labas idejas un iniciatīvas, ko darīt konkrētai sabiedrības daļai. Visbiežāk ir izaicinājums – trūkst finansiālu resursu, lai to realizētu. Šobrīd ar šo NVO izaugsmes inkubatoru pašvaldība redz kā iespēju biedrībām iegūt finansējumu."

Liepājas NVO inkubatora darbībai pašvaldība sākotnēji varētu atvēlēt līdz 10 000 eiro. Stiprinot biedrību prasmes un spējas, tās pašas varēs iegūt finansējumu ideju īstenošanai.

Roga skaidroja, kā tas varētu darboties praksē: "Mēs ceram, ka finansējums nāks no ārpuses, no starptautiskām programmām, tās nonāk Liepājā, lai aktivitātes varētu norealizēt. Lai iesāktu šo inkubācijas procesu, pašvaldība ieguldīs savus līdzekļus, ir plānots līdz 10 000 eiro, lai pirmais 3 līdz 4 mēnešu process var notikt. Ja mēs iespējojam šīs biedrības, tad mērķis ir atrast turpmāko finansējumu inkubācijas darbības nodrošināšanai. Gada otrajā pusē ceram, ka NVO inkubācijas process turpināsies, bet ne jau ar pašvaldības resursiem, bet ar ārējiem resursiem finansēts."

Liepājā pirmais mēģinājums stiprināt NVO sektoru jau tika īstenots pagājušā gadā "Impact Hub Liepāja" paspārnē. NVO izaugsmes inkubators bija pilotprojekts Latvijas mērogā. Tajā piedalījušās 19 biedrības un organizācijas no dažādām Latvijas vietām, ne tikai no Kurzemes, bet arī Latgales. 

NVO izaugsmes inkubators Liepājā
NVO izaugsmes inkubators Liepājā

Biedrības "Impact hub" viena no valdes loceklēm Zane Feldmane norādīja: ""Impact Hub Liepāja" ir partneris starptautiskam un globālam uzņēmēju un uzņēmīgu cilvēku kopienu tīklam, kas tiek pārstāvēts 60 pasaules valstīs un pārklāj vismaz 110 lokācijas. Katrs strādā ar kādu no 17 ANO ilgtspējas attīstības mērķiem. Mēs strādājam ar uzņēmēju vides uzlabošanu divos virzienos: viens virziens ir rosināt uzņēmību topošajos uzņēmējos, piemēram, studentos caur neformālo izglītību un dažādām programmām, otrs – eksistējošo NVO kapacitātes celšana."

Feldmane stāstīja, ka pirmais mēģinājums, īstenojot pilotprojektu Latvijas mērogā, ļāva organizācijām pašām palūkoties no malas un ieraudzīt šķēršļus ikdienas darbā.

"Pēc pilotprogrammas izkristalizējās nākamie soļi un svarīgākie faktori, kas kavē šo NVO darbības kāpināšanu lielākā mērogā. Bieži trūkst pieredze darbā ar starptautiskām programmām un starptautiskiem partneriem. Organizācijām trūkst informācijas par starptautiskiem fondiem, arī ir finansējuma trūkums, lai īstenotu aktivitātes. Rezumējot visu, ir ļoti būtiski palīdzēt apzināt katras organizācijas iespējas un stiprās puses," atzīmēja Feldmane.

Liepājā 2022. gadā reģistrētas 1174 biedrības, 41% ir saistītas ar nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, 59% biedrību darbojas citās jomās, tikai 12% ir ieņēmumi no saimnieciskās darbības. Liepājas NVO izaugsmes inkubators darbību sāks šogad, tagad pašvaldībai būs jāizvēlas ieceres īstenotājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti