Krustpunktā

Diskusija: "Rail Baltica" - vai apdraudēta vērienīgā projekta realizācija

Krustpunktā

Nedēļas aktualitātes vērtē žurnālisti

Krustpunktā studijā valsts kontroliere Elita Krūmiņa

Valsts kontroliere: Līdz šim nav bijis vēlmes sakārtot Latvijas ostu pārvaldes modeli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Politiķiem līdz šim nav bijusi vēlēšanās mainīt Latvijas ostu pārvaldes modeli, lai gan vairākkārt ticis norādīts uz tā nepilnībām, intervijā Latvijas Radio sacīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Viņa norādīja, ka Valsts kontrole veikusi vairākas revīzijas, arī Pasaules Banka atzinusi, ka ostās jāmaina pārvaldības modelis, taču politiķiem vēlēšanās to darīt nav bijusi. "Vēlēšanās sakārtot īsti nebija. Šobrīd [valdība] ir nomainījusi jeb atcēlusi pašvaldības dalību [Rīgas un Ventspils ostās]. [Revīzijās] noteicām, kas ostām ir jāsasniedz, bet absolūti nebija vēlēšanās to darīt," pauda Krūmiņa.

Intervijā viņa atzina, ka Valsts kontrole nepiemēro operatīvā darba metodes un tās darbs balstās uz dokumentu izpēti tādos apmēros, kādos tos var iegūt. "Tagad tas grūdiens ir gana stiprs," norādīja Krūmiņa.

Valsts kontroliere arī atzina, ka jau veidojas revīziju plāns nākamajam gadam, bet tuvākais ziņojums, kas tiks publiskots piektdien, 13. decembrī, būs par Zemkopības ministrijas darbībām dabas resursu apsaimniekošanā. "Diemžēl redzam, ka mūsu valstī ir nolaidīga attieksme pret dabas resursiem. Nespējam tos uzskaitīt, līdz ar to apsaimniekošana nav laba. Mēs runāsim par konkrētām rīcībām, kas nav bijušas pietiekošas," sacīja Krūmiņa.

Tāpat Krūmiņa informēja, ka Ģenerālprokuratūra izbeigusi kriminālprocesu par ''Liepājas metalurgam'' izsniegto valsts galvojumu un norādīja, ka rezultātā rodas situācija, ka amatpersonas, tostarp politiķi, paraksta 60 miljonu eiro lielu galvojumu, nauda tiek zaudēta, bet nav neviena atbildīgā.

KONTEKSTS:

Amerikas Savienotās Valstis iekļāvušas  Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā, liecina ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) paziņojums. Tajā Lembergs nosaukts par oligarhu; uzskaitīti iemesli iekļaušanai sarakstā.

Vēl sankciju sarakstā iekļautas  četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Lai novērstu sankciju ietekmi, valdība ārkārtas sēdē vienojās vēstulē Saeimas komisijai rosināt Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Attiecīgie grozījumi paredzēti likumā "Par ostām", par ko jālemj Saeimā. Plāno dibināt jaunu pilnībā valsts kontrolē esošu kompāniju ar 35 000 eiro pamatkapitālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti