Valmieras pašvaldības uzņēmums būvēs 150 dzīvokļu īres namu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dzīvokļu īres cenas gandrīz tikpat augstas kā Rīgā un arī nopirkt dzīvokli ir tikpat kā neiespējami. Šāda situācija nu jau kuru gadu ir izveidojusies Valmierā. Iemesls tam ir tas, ka pilsētā darbavietu ir vairāk, nekā pašu valmieriešu darba spējīgā vecumā, līdz ar to uz Valmieru strādāt brauc daudzi apkārtējo novadu cilvēki, kas arī labprāt dzīvotu tur, kur ir darbs. Pašvaldībai būvēt dzīvojamās mājas šobrīd liedz likumdošana, atļaujot vien rūpēties par tiem iedzīvotājiem, kuriem nepieciešami sociālie dzīvokļi. Taču Valmierā tagad ir rasts risinājums un drīzumā taps pirmais 150 dzīvokļu īres nams.

''Vieta no visa, arī transporta viedokļa ir laba, šobrīd tiek gatavota ģeoloģiskās izpēte, lai zinātu, kas ir apakšā, zem zemes.'' - SIA „Valmieras namsaimnieks” valdes priekšsēdētājs Valdis Jēgers rāda iespējamā būvlaukuma vietu, kur paredzēts uzbūvēt pirmo īres namu. To, ka vajadzība pēc šāda nama ir briedusi jau gadiem ilgi, apliecina arī vairāku Vidzemes Augstskolas beidzēju stāstītais par piedzīvoto dzīvokļu meklējumos.

Arī Valmieras pašvaldības vadītājs Jānis Baiks dzīvokļu trūkumu uzsver kā vienu no galvenajām pilsētas problēmām un īres nama nepieciešamību vispirms pamato ar to, ka pilsētai ir vajadzīgas darbarokas:

''Mēs esam pietiekami daudz arī ar uzņēmējiem runājuši, lielākiem ražotājiem, jā, viņi ir teikuši, ka cilvēku ir daudz, kas ikdienā braukā šurp un būtu gatavi te dzīvot, bet nav vienkārši fiziski iespējams to [dzīvesvietu] atrast. Šeit pat nav runa par cenu, vienkārši nav! Mums pilsētai ar saviem attīstības plāniem galvenokārt interesē, lai būtu darbaspēks mūsu ražotājiem.''

Šībrīža likumdošana gan pašvaldībām atļauj rūpēties par dzīves vietu tikai tiem cilvēkiem, kuri paši to nespēj, tātad veidot sociālos namus.

''Šīm personām mums dzīvojamais fonds ir pietiekošs, bet ja mēs skatāmies uz tām personām, kas grib te nākt un strādāt, tad esošā likumdošana faktiski to liedz pašvaldībai darīt, tāpēc ilgi šķēpi tika lauzti, kādā veidā to risināt,'' saka Baiks.

Valmierā rasts risinājums iecerētā īres nama būvi uzticēt SIA „Valmieras namsaimniekam”, kas ir pašvaldības uzņēmums. Tā valdes priekšsēdētājs Valdis Jēgers arī iepazīstina, kādi tad būs šie īres dzīvokļi:

''Mazizmēra īres nams, ar vienistabas dzīvokļiem līdz 25 kvadrātmetriem, vairumā orientējamies uz divistabu dzīvokļiem, pēc tiem ir lielākais pieprasījums. Būs arī trīsistabu dzīvokļi. Māja domāta vienkārša, ar kvalitatīvu apdari, daļēji iekārtotu virtuvi.''

Ja šis pirmais projekts attaisnosies, ir arī iecere, ka varētu Valmierā tapt pat vairāki īres nami. Runājot par topošo īres namu, ziemas mēneši būs veltīti iepirkuma procedūrām, lai pavasarī jau varētu sākties celtniecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti