Dienas ziņas

Kuldīgā pārbūvē rumbas kiosku

Dienas ziņas

Ārzemju latviešu bērni viesojas Balvu novadā

Valmierā norisinās 10. Vācijas-Latvijas sadarbības forums

Valmierā akcentē Vācijas ekonomikas lielo lomu pilsētas attīstībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sadarbība ar Vācijas uzņēmējiem Valmierā notiek jau ilgstoši, un viens no spilgtākajiem šīs sadarbības piemēriem ir A/S "Valmieras stikla šķiedra" un tās meitas uzņēmumi.

A/S "Valmieras stikla šķiedra" ir lielākā vācu investīcija Latvijas rūpniecībā un viens no lielākajiem darba devējiem Vidzemē. “Investīcijas veic privātie uzņēmēji, nevis valdība. Tomēr es domāju, ka "Valmieras stikla šķiedras" pozitīvā pieredze varētu būt labs piemērs tam, ka Latvijā ir iespējams labi ražot un investīcijas ir tā vērtas. It īpaši, ņemot vērā to, ka Valmieras investors Vācijā ir vidēja lieluma uzņēmums," saka Vācijas vēstnieks Latvijā Rolfs Šute.

Šo gadu laikā sadarbība izveidojusies vēl citiem uzņēmumiem un pašvaldībām. Pēc Vācijas piemēra dibinātas biedrības un pārņemtas vairākas darba metodes. Viena no tam – duāla profesionālā izglītība, kas nu ieviesta Valmieras tehnikumā un jauniešiem nodrošina praktiskas mācības. Tā arī ir viena no šī foruma tēmām.

Forumā tiek runāts arī par videi draudzīgu ražošanu un atjaunojamiem energoresursiem. “Mēs esam spiesti tomēr rēķināties ar savu plāno maciņu, un daudzas tās lietas, ko vācu kolēģi pie sevis realizē tikai tāpēc, ka viņiem varbūt ir vairāk naudas, mēs šeit atļauties nevaram," atzīst foruma dalībnieks Agris Vārna. "Tāpēc mēs meklējam citus risinājumus, un dažkārt tie risinājumi pašiem vāciešiem ieinteresē un viņi šo to no mums pārņem," norāda Vārna.

Latvijas – Vācijas sadarbības forumi norisinās jau 10 gadus, un šo gadu laikā Valmiera forums tiek rīkots jau otro reizi. Pirms gada tas norisinājās Vācijas pilsētā Gīterslo.

Tieši ar šo pilsētu bijušajā Valmieras rajonā sadarbība dibināta vissenāk; sākotnēji cilvēki no Vācijas palīdzējuši ar humāno palīdzību un finansiāli, bet nu vairāk ar padomu un zināšanām. “Sadarbība ir abpusēja. Tad, kad mūsu kolēģes no Smiltenes novada bija Vācijā ciemos, pēc tam arī Smiltenē viņas  bērnudārzā izveidoja tādu grupu, kur bērni nav dalīti pēc viena vecuma grupās," saka foruma dalībniece Hildegarde Herbere-Špāna.

Forums tiek organizēts kopš 2007.gada un Valmierā turpināsies vēl ceturtdien, bet piektdien tā noslēgumā tiks sastādīts nodomu protokols par turpmākajiem Latvijas – Vācijas sadarbības plāniem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti