Valdībai jāizstrādā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdībai būs jāizstrādā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība. To paredz Saeimā šonedēļ trešajā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā.

Šai kārtībai jāietver prasības par gāzes balonu tirdzniecības vietu reģistrāciju, apritē iesaistīto personu tiesībām un pienākumiem un pakalpojuma drošu pieejamību patērētājiem, kā arī tā ļaus izpildīt Eiropas Savienības (ES) prasības.

Jau vēstīts, ka Baltijas valstīs tiks īstenota saskaņota ES tehniskajām prasībām neatbilstošo gāzes balonu izņemšana no tirgus, kas nozīmē, ka 2015.gada 1.janvārī stāsies spēkā aizliegums balonus uzpildīt un tirgot, bet to lietošana tiks aizliegta, sākot ar 2015.gada 1.jūliju.

Likumprojekta autori informējuši, ka atbilstoši ES direktīvai visiem tirgū laistiem produktiem ir jābūt drošiem. Gāzes balonu tirdzniecība ir viena no jomām, kurai ir steidzami nepieciešams nacionālais normatīvais regulējums patērētājam radītā riska dēļ.

Komersanti jau vairākkārt pauduši bažas par drošības prasībām neatbilstošu gāzes balonu lielo īpatsvaru tirgū. Jaunie noteikumi regulēs arī aprites kārtību tā saucamajām lidojošajām laternām, kuras tiek palaistas gaisā arī vasarā, kad ir īpaši augsts ugunsbīstamības risks, iepriekš norādīja par likuma grozījumu virzību atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Likuma grozījumi nosaka - ja prece vai pakalpojums var radīt nopietnu risku cilvēka dzīvībai, veselībai, videi vai īpašumam, Ministru kabinetam jānosaka speciālas prasības vai īpaši pasākumi riska mazināšanai vai novēršanai, kā arī preču aprites vai pakalpojumu piedāvāšanas, to uzraudzības un kontroles kārtība.

Tāpat šādu preču tirgus uzraudzības iestāde turpmāk varēs ne tikai pieprasīt un bez maksas saņemt preču paraugus, lai noteiktu to atbilstību drošuma prasībām, bet arī veikt kontrolpirkumus preču paraugu iegādei.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti