Valdība glābj piena ražotājus – piešķir 7,6 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 9 mēnešiem.

Valdība otrdien krīzē nonākušajai piensaimniecības nozarei piešķīra atbalstu 7,6 miljonu eiro apmērā – šo finansējumu saņems piena ražotāji, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) sniegtā informācija.

Ciltsdarba atbalstu izmaksās jau šā gada septembrī un to varēs saņemt ganāmpulka īpašnieki, kas regulāri nodod pienu pārstrādei.

Atbalstā par govīm ar izslaukumu līdz 6999 kilogramiem gadā, pirmpienēm un govīm ar vēl nenoteiktu produktivitāti ir paredzēts vienreizējs maksājums 50 eiro apmērā, bet par augstražīgām govīm – 60 vai 72 eiro, skaidro ZM.

ZM norādīja, ka atbalsta līdzekļi rasti ministrijas iekšienē - no līdzekļu ekonomijas Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda projektiem.

Jau ziņots, ka atbalsts piena šķirņu slaucamo govju ciltsdarbam vērtēts, lai mazinātu Krievijas pērn noteiktā embargo sekas. Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro, iepriekš lēsa ZM.

Tā kā Krievijas ieviestās sankcijas būs spēkā līdz 2016.gada 5.augustam, ZM prognozēja, ka eksporta samazinājums un tā radītie zaudējumi lauksaimniecības un piena produktu ražošanas nozarei būs vairākas reizes lielāki.

Pēc Lauksaimniecības datu centra sniegtās informācijas, augustā piena iepirkuma cena varētu samazināties līdz 206 eiro par tonnu, kas ir par 30,7% mazāk nekā iepriekšējā gada jūlija vidējā iepirkuma cena. Līdz ar to piena iepirkuma cena ir noslīdējusi zem ražošanas pašizmaksas, kas Latvijā vidēji ir 0,269 eiro par kilogramu piena.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti